Aner Žuljević: Povećati minimalnu plaću u BiH

Zastupnici SDP-a u Parlamentu FBiH naredne sedmice u proceduru planiraju uputiti Nacrt zakona o minimalnoj plaći u FBiH, koji predviđa povećanje minimalne plaće naredne godine za deset posto, a 2020. za dodatnih 5 posto, rekao je danas na konferenciji za medije u Sarajevu delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Aner Žuljević. https://avaz.ba

Na današnjoj konferenciji u Sarajevu istaknuto je da je radnički standard toliko loš da zemlju napuštaju čak i oni koji imaju posao.

- Fokusirani smo na definiranje više zakona koji trebaju omogućiti rast minimalne plaće i rasterećenje poslodavaca. Ovo je prvi od seta zakona. Cilj ovog zakona je da se minimalne plaće povećaju na način da se u narednoj godini usklađuju za 10 posto, današnja minimalna plaća je 45 posto od prosječne, a narednu godinu bi trebala biti 55 posto od prosječne. To bi bilo povećanje od nekih 100 maraka – pojasnio je Žuljević.

Dodao je da bi se do 2020. godine plaća trebala povećati za još pet posto, što bilo oko 50 maraka.

Kako je kazao Žuljević, SDP smatra da je riječ o minimalnom povećanju koje je realno i bez pratećeg seta zakona koji se tiču rasterećenja poslodavaca.

- Pokrenut ćemo dijalog sa sindikataima i privrednicima da zajednički omogućimo rast plaća, uspješna preduzeća, uspješne proizvode i što veći izvoz. Reformska agenda je rezultirala s manjim realnim dohotokom, minimalna plaća je dosta manja u odnosu na četiri godine ranije. Minimalna plaća treba biti povećana i u RS i mi ćemo i tamo predložiti ovaj zakon – istakao je Žuljević.

Zakon će u parlamentarnu proceduru uputiti naredne sedmice, ističući da mandat zastupnika traje četiri godina i da su svi još u mandatu, primaju plaću zbog čega ne postoji razlog da se sjednice ne zakazuju.