Angela Merkel kritizirala politiku Donalda Trampa

Njemačka kancelarka Angela Merkel stala je u snažnu odbranu poslijeratnog multilateralnog poretka, hvaleći kompromis kao vrlinu u međunarodnim odnosima, što je shvaćeno i kao kritika na račun američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump).

Obraćajući se globalnim političkim i poslovnim čelnicima u Davosu, Merkel je zatražila od zapadnih sila da misle dalje od svojih nacionalnih interesa i reformiraju globalne institucije kako bi se postigli rezultati koji bi bili pozitivni za sve strane. 

Njemačka, evropska najveća ekonomija, ovisi o međunarodnoj trgovini i kao takva ima veliki interes u očuvanju integriteta globalnih multilateralnih sistema koji se danas suočavaju s Trampovim pristupom "Amerika prva". 

- Zapadni svijet "mora djelovati protiv fragmentacije međunarodne arhitekture i biti spreman na reformu postojećih institucija - rekla je Merkel u obraćanju na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu. 

Merkel, koja je 13 godina kancelarka, pokušava odbraniti zapadni savez koji se nalazi na udaru Donalda Trampa i povezati što više Evropsku uniju, čiji je poslijeratni identitet Njemačka uveliko gradila. 

Merkel je kazala da je Evropa na putu na kojem nema garancije za uspjeh, dok se suočava s ekonomskim silama SAD i Kinom, prenosi Avaz.

- Tražimo saveznike koji dijele naše vrijednosti - istakla je njemačka kancelarka.