Angela Merkel se nakon političke karijere nada dugom i zdravom životu

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je na tradicionalnoj ljetnoj konferenciji za novinare kako razumije da su ljudi zainteresirani za njezino zdravlje nakon što se u posljednje vrijeme nekoliko puta tresla u javnosti.

Na konferenciji u Berlinu, koja se održava uoči ili nakon ljetnog odmora, još je jednom naglasila kako, unatoč tremorima, i dalje može obavljati dužnost predsjednice vlade.

"Meni je moje zdravlje i kao privatnoj osobi izrazito važno", naglasila je kancelarka ističući da se osjeća dobro.

Nakon politike želi dug i zdrav život

Rekla je da 2021., kada ističe mandat sadašnje vlade, namjerava napustiti politiku.

"Ali onda ću, nadam se, voditi jedan drugi život koji želim provesti u zdravlju", rekla je kancelarka koja je u srijedu napunila 65 godina.

Merkel se u posljednjih nekoliko tjedana više puta tresla u javnosti, da bi nakon toga u više pojavljivanja ostajala sjediti. Nije objasnila što je uzrok tremorima.

Kancelarka je na konferenciji za novinare osudila rasističke komentare predsjednika SAD-a Donald Trumpa koji je četirima demokratskim zastupnicama Kongresa rekao kako bi se trebale "vratiti" otkud su došle, prenosi Index.

"To je nešto što šteti snazi SAD-u. Ja se u potpunosti distanciram od tih izjava i u potpunosti solidariziram s napadnutim ženama", izjavila je Merkel.

Trump je zastupnicama Alexandriji Ocasio-Cortez iz New Yorka, Ilhan Omar iz Minnesote, Ayanni Pressley iz Massachusettsa te Rashidi Tlaib iz Michigana rekao da se trebaju "vratiti u uništena i kriminalom opustošena mjesta iz kojih su došle". 

Sve četiri zastupnice američke su državljanke, a tri od njih rođene su u Sjedinjenim Američkim Državama.

 

Prokomentirala izbor nove predsjednice Europske komisije

Merkel se osvrnula i na izbor nove predsjednice Europske komisije, donedavno njemačke ministrice obrane Ursule von der Leyen, i kazala kako je ona "dobro rješenje" za Europu.

Također je branila dolazak predsjednice CDU-a Annegret Kramp-Karrenbauer na njezino mjesto. "Kramp-Karrenbauer je jedna iskusna političarka, a svojom funkcijom na čelu CDU-a daje ministarskoj poziciji potrebnu težinu", izjavila je Merkel.

Na pitanje novinara hoće li imenovanje dvaju članica CDU-a na nove funkcije naštetiti nastavku koalicije sa socijaldemokratima koji su se protivili takvim rješenjima, kancelarka je rekla kako je koalicija "stabilna".

"U prošlosti smo dokazali da možemo voditi državu unatoč nekim razlikama u mišljenjima", kazala je Merkel.

Tradiciju ljetnih konferencija za novinare na kojima predsjednici njemačke vlade dva sata odgovaraju na pitanja novinara uveo je kancelar Helmut Kohl.