Anonimno prijavljivanje grobnice uz pomoć aplikacije 'Prijavi lokaciju'

U okviru Regionalnog projekta o ratnim zločinima, a pod pokroviteljstvom UNDP-a i Velike Britanije, u Konjicu je održan drugi seminar na temu "Traganje za lokacijama grobnica i ekshumacija kao dokazna radnja", a na kojem ...

... su se okupili sudionici potrage za nestalima, odnosno predstavnici Tužiteljstva BiH, SIPA-e, Instituta za nestale osobe BiH, Međunarodnog komiteta crvenog križa, Federalne uprave civilne zaštite, ICMP-a, te Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove.

 Nakon rada ove grupe sa ciljem identificiranjem i prevazilaženja problema s kojima se ove institucije susreću u procesu traženja nestalih osoba, a u smislu traganja za lokacijama grobnica odnosno zbog nedostatka pouzdanih informacija na kojima se one nalaze, istaknula se potreba pokretanja medijske kampanje koja bi imala za cilj promociju aplikacije ICMP-a za prijavljivanje masovne grobnice.

Kako je priopćeno iz Instituta za nestale osobe BiH, aplikacija "Prijavi lokaciju" na stranici ICMP-a omogućava prijavu mjesta grobnice uz pomoć mape uz osobne podatke ili pak potpuno anonimno.

 Medijskom kampanjom bi se apeliralo na sve građane BiH da prijave pojedinačnu ili masovnu grobnicu na ovaj način, kako bi žrtve zločina pronašle svoj konačni smiraj.

 Na ovaj način ICMP je do sada zaprimio 19 informacija o potencijalnijim lokacijama grobnica, javila je Fena.

 Među ostalim, na održanom sastanku, zaključeno je kako je i dalje potrebno raditi na harmonizaciji i koordiniranom pristupu, a kada je u pitanju suradnja između institucija koje se bave potragom za nestalim osobama, te kako bi se sve informacije o potencijalnim grobnicama koje se dobiju zapravo trebale slijevati na jedno mjesto, a da bi se dalje efikasnije provjeravale. 

Tijekom diskusije utvrđeno je da je Institutu za nestale osobe BiH potrebna bolja komunikacija s Tužiteljstvom BiH u smislu praćenja tijeka i rada na informaciji koju Institut proslijedi Tužiteljstvu BiH.

 Na ovom skupu još jednom je naglašeno da primjer odlične suradnje između ovih institucija u potrazi za nestalima predstavlja koordiniran rad koji je doveo do pronalaska masovne grobnice na Igmanu iz koje su nedavno ekshumirana tijela 12 žrtava, stoji u priopćenju.

Image