Apel građanima da ne pale vatru na otvorenom

.

Dolaskom povoljnijih vremenskih prilika započela je i sezona šumskih požara na širem području Općine Cazin i Sanski Most, a bilježe se i prve veće materijalne štete. U preduzeću „Unsko sanske šume“ apeluju na građane da vode računa i maksimalno budu oprezni prilikom paljenja vatre na otvorenom.

Šumski požari svake godine pričinjavaju velike materijalne štete u svim dijelovima sanske općine, a njihov uzročnik u gotovo svim slučajevima je čovjek.

Najčešće nastaju prilikom pokušaja da se zemljište pripremi za poljoprivrednu kultivizaciju, a često se dešava da se vatra, zbog suhe vegetacije i vjetra, otrgne kontroli te ugrozi visoke šume. U velikom broju slučajeva vatra se, zbog suhe vegetacije i nošena vatrom, širi i tako nastaju nemjerljive ekonomske štete.

U proteklih nekoliko dana zabilježena su dva veća šumska požara, a ukupna šteta već se procjenjuje na preko 250 hiljada maraka.

Požari osim ekonomskih posljedica proizvode i zagađenost vazduha, te uništavaju staništa divljačI. U „Unsko sanskim šumama“ kažu kako, kada je riječ o ovome problemu, imaju dobru saradnju s vatrogascima i policijom, ali da u većini slučajeva počinioci ostaju neotkriveni.

U protekloj godini šteta uzrokovana na ovaj način iznosila je oko pola miliona maraka, a kada je radi o uništenoj drvnoj masi, Talić ističe kako se njome Sanski Most mogao opskrbiti ogrjevnim drvetom za period od godinu dana.