Apel građanima iz Civilne zaštite Grada Cazin: Maksimalan oprez prilikom loženja vatre na otvorenom

Iz Civilne zaštite Grada Cazin upozoravaju građane da predstoji kritičan period za izbijanje požara na otvorenim prostorima kada se prilikom čišćenja parcela u cilju njihovog pripremanja za sljedeću poljoprivrednu sezonu vrši paljenje korova i suhog raslinja. Upravo zbog toga je u ovom periodu zabranjeno loženje vatre na otvorenom.

Prema internim propisima Grada Cazin loženje vatre je dozvoljeno do 13:00 sati uz pribavljenu saglasnost Profesionalne vatrogasne jedinice i provođenje odgovarajućih preventivnih mjera od kojih naglašavamo:

- spaljivanje korova, suhog raslinja i trave vršiti na sigurnim udaljenostima od ivica šuma, naselja, dalekovoda i drugih infrastrukturnih objekata;

- ivice svojih poljoprivrednih površina očistiti i spriječiti eventualno širenje vatre na susjedne parcele;

- spaljivanje vršiti uz stalni nadzor i obezbjeđenje dovoljne količine sredstava za gašenje kao i broj osoba sposobnih za gašenje požara.

Služba za civilnu zaštitu je u proljetnom periodu provodila pojačane mjere osmatranja i direktnog upozoravanja građana na zakonske obaveze provođenja preventivnih mjera prilikom spaljivanja korova. U spomenutom periodu upozoreno je preko stotinu građana, a iz ove službe obavještavaju da više neće biti upozorenja već da će se od strane službenih lica strogo primjenjivati zakonom određene novčane kazne, ali i fakturisati izlazak Vatrogasne jedinice na teren.

Pred nama su hladniji dani pa skrećemo pažnju da prilikom korištenja peći ili kamina vodite računa o sigurnom okruženju od požara (sklonite lakozapaljive stvari), provjerite ispravnost dimnjaka, kao i sistem centralnog grijanja kako bi izbjegli eventualne opasnosti od požara.