Apel iz RS: Ako se ovako nastavi, neće nam biti dovoljno ni deset kliničkih centara

rs
Ubrzano se penje broj lica koja su na bolničkom liječenju sa težom kliničkom slikom

 

U posljednja 24 sata izvršeno je testiranje 963 laboratorijskih uzoraka, a koronavirus potvrđen je kod 387 osoba u Republici Srpskoj.

- Posljednja dva dana smo primili preko 50 pacijenata koji su oboljeli od korone. Ako se nastavi trend neće biti prostora da primimo sve pacijente ni da imamo 10 kliničkih centara - rekao je generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske u Banjaluci Vlado Đajić.

- Svi moramo da preduzmemo određene mjere i onemogućimo širenje virusa - kaže Đajić i dodaje:

- Od 126 pacijanata preko 50 odsto su na respiratoru ili moraju da dobijaju kiseonik.

Na press konferenciji povodom trenutne epidemiološke situacije, obratio se i ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a, Alen Šeranić.

- Ubrzano se penje broj lica koja su na bolničkom liječenju sa težom kliničkom slikom. Imamo oko 350 lica koja su u bolnicama i ako nastavimo sa ovim trendom imamo veoma komplikovanu situaciju, rekao je Šeranić.

On je istakao da je pred Republikom Srpskom veoma izazovan period i da će sutra biti sačinjena procjena trenutne situacije kako bi bile predložene dodatne mjere. 

- Moraćemo preduzeti aktivnosti koje će se odnositi na iskorištavanje dodatnih kapaciteta, ali i biti spremni na soluciju kojom se podrazumijeva preraspodjela bolnica, što bi značilo da ih polovina bude za liječenje zaraženih pacijenata, a pola za redovne pacijente ili da sve bolnice budu kovid, što će zavisiti od situacije - kaže Šeranić.