APEL ZA POMOĆ: 40 godina vezana za krevet, život joj ovisi o skupim lijekovima

Teška životna priča Dževade Valentić iz Orahovice kod Zenice, koja je rođena s cerebralnom paralizom i cijeli je život vezana za krevet, nikoga ne može ostaviti ravnodušnim.

Ova Zeničanka tako živi već 40 godina, a zbog teškog oboljenja nikad nije osjetila radost života bez boli. Imala je samo četiri mjeseca kada joj je dijagnosticirana cerebralna paraliza, koja se iz godine u godinu pogoršava, i nikad nije stala na svoje noge.

Dževada već osam godina ne može ni sjediti i stalno je u postelji. Jedina svijetla tačka u životu ispunjenom patnjom je njena majka Ifeta, koja se danonoćno brine o njoj, hrani je, bukvalno je održava u životu.

- Čim je dijagnosticirana cerebralna paraliza, išla sam s njom u Njemačku, Sarajevo, nema gdje nisam, ali nije bilo nikakvog efekta. Nadala sam se tada da se može naći lijek, ali nije bilo pomoći - govori Ifeta.

Posebno joj je teško otkako je ostala bez supruga, koji joj je pomagao da se brine o Dževadi. Još joj je teže jer nekad nema novca za skupe lijekove uz koje se njena kćerka održava u životu.

- Da nije krema i tableta, davno bih je izgubila. Istina, dođu ljudi, pomognu, daju novca, pa nam olakšaju. Ali, lijekovi su skupi, a za 11 mjeseci Dževada je primila 1.700 injekcija - kaže Ifeta.

 

Račun za uplate:

Ifeta je zamolila sve dobre ljude da, u skladu sa svojim mogućnostima, pomognu da kupi kćerki lijekove i tako je održi u životu. Novac se može uplatiti na žiroračun 1413551310442343, na ime Dževad Valentić u „Bosna Bank Internacionalu“, Kovačevići 88. Ifetin broj telefona je 061/552-377.