Aplikacija za bolju komunikaciju sa općinskim vlastima

We lb
U cilju ostvarivanja što lakše i efikasnije komunikacije s građanima, Općina Sanski Most je ovih dana u funkciju stavila mobilnu aplikaciju eCitizen, a koja je izrađena u okviru Projekta općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG) koji finansira Vlada Švicarske, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Mobilna aplikacija eCitizen, koja će omogućiti lakšu komunikaciju između građana i lokalnih vlasti, pokrenuta je i u općini Sanski Most. Aplikacija je dostupna na službeoj internet stranici općine Sanski Most, i već se nalazi u funkciji, potvrdio je savjetnik općinskog načelnika Amer Mezetović.

Cilj ove aplikacije, kako je naveo, je omogućavanje jednostavne i transparentne komunikacije građana i lokalne samouprave. Aplikacija građanima omogućava slanje žalbe ili pitanja lokalnoj upravi sa samo pet klikova, a odgovor uprave bi trebalo da stigne u roku od 48 sati.
Njena funkcija je i obavještavanje javnosti u nepredviđenim i vanrednim situacijama, poput prekida usluga i servisnih informacija.

Mobilna aplikacija eCitizen izrađena je u okviru Projekta općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG) koji finansira Vlada Švajcarske, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i ova digitalna transformacija obuhvata 18 lokalnih samouprava u BiH, među kojima je i općina Sanski Most.
Aplikacija je prilagođena za Android i IOS, te se može preuzeti putem stranica Google Play i App Store. Ovo softversko rješenje je dostupno i kao online platforma na adresi www.ecitizen.ba.
Na online platformi će uskoro biti aktivni i moduli za komunikaciju građana sa vijećnicima, modul za javne rasprave, modul za pripremu sjednica općinskog vijeća i slično.

Očekuje se da će ova aplikacija omogućiti bolju komunikaciju građana i lokalnih samouprava, te doprinijeti većoj transparentnosi i odgovornosti u njihovom radu, što bi u konačnici trebalo rezultirati većim stepenom povjerenja građana u rad općinske administracije.