Apokaliptične scene nakon uragana Harvey: Oporavak će trajati godinama (VIDEO)

Home

Apokaliptične scene nakon uragana Harvey: Oporavak će trajati godinama (VIDEO)

Izuzetno velike poplave počele su u subotu Texasu u području koje je pogodio uragan Harvey, najsnažniji koji je pogodio Sjedinjene Države od 2005. godine, a vlasti su upozorile da će obnova potrajati godinama.

U petak oko 22 sata po mjesnom vremenu, Texas je pogodio uragan u kategoriji četiri od mogućih pet na ljestvici. Uragan Harvey je oslabio na tropsku oluju s vjetrom od 110 km/sat, prema podacima koje je u 20 sati u subotu objavio Nacionalni centar za uragane (NHC).  No njegovo vrlo sporo napredovanje, samo 4 km/sat čini Harveya vrlo opasnim jer će "obilne kiše" nastaviti padati u tom području nekoliko dana.

"Poplave su izuzetno velike", upozorio je NHC i rekao da do četvrtka mogu padati obilne kiše koje će izazvati "katastrofalne i potencijalno smrtonosne poplave".

Operacije spašavanja su počele na terenu, rekao je guverner države Texas Greg Abbott, ali i izvijestio da su "štete vrlo velike" na pojedinim područjima te upozorio na "izuzetno velike poplave". Od posljedica uragana stradala je jedna osoba, a najmanje 12 ih je ozlijeđeno, javlja CNN.

 

(Izvor:Avaz.ba)

Tagovi
Topic
Objavljeno: Ned, 27/08/2017 - 09:34

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top