Nema Arapa koji će pristati na prodaju Jerusalema

Palestinska grupa Fatah potvrdila je u petak da su svi pokušaji američke administracije i Izraela da ustvrde kako imaju arapskog partnera u, kako ga Palestinci nazivaju, "sporazumu srama", iluzorni.

To su, kažu, puke laži koje imaju za cilj frustrirati palestinski narod i njegovo čelništvo.

Portparol Fataha i član njegovog Revolucionarnog vijeća Osama al-Kavasmi (Qawasmi) istaknuo je da SAD i Izrael nisu imali i nikada neće pronaći nijednog Arapa koji bi pristao na prodaju Jerusalema.

Kazao je da je Jerusalem u srcu sukoba i da nije na prodaju ili za cjenkanje, naglašavajući da je sveti grad ključni faktor za one koji žele mir. Dodao je da ne postoji nikakvo moguće rješenje bez Jerusalema kao prijestonice države Palestine, kako je previđeno međunarodnim pravom, prenosi Avaz.ba.

Al-Kavasmi je osudio "sporazum srama", u podsmješljivoj aluziji na takozvani "sporazum stoljeća", koji nastoji da zaobiđe Palestinsku oslobodilačku organizaciju, pozivajući na suprotstavljanje američkom sporazumu kroz ukidanje međupalestinskih podjela, jačanje PLO i stavljanje nacionalnih ispred stranačkih interesa, prenosi palestinska novinska agencija "Wafa".