Izetbegović: Armija RBiH je kažnjavala zločince u svojim redovima

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović danas je primio članove Udruženja generala BiH, kojima je naglasio da je potrebno istrajati u borbi za istinu i pravdu, te na tim temeljima graditi pomirenje i zajednički život u BiH.

Tokom razgovora konstatirano je da se u posljednje vrijeme prepoznaje namjera statističkog, ali i suštinskog izjednačavanja odgovornosti zaraćenih strana za ratne zločine počinjene tokom agresije na BiH.

Istaknuta je opredijeljenost za procesuiranje svih ratnih zločina, te naglašeno da je Armija RBiH sistematski sprečavala i kažnjavala počinioce krivičnih djela u svojim redovima.

– S druge strane, snage koje su izvršile agresiju na BiH sistematski su planirale, organizirale, ohrabrivale i izvršavale zločine, što je potvrđeno brojnim presudama međunarodnih sudova – rečeno je tokom razgovora.

Članovi Udruženja ukazali su da je broj optuženih visokih oficira Armije RBiH pred domaćim pravosuđem nesrazmjerno veliki u odnosu na broj optuženika iz drugih vojnih formacija, naročito imajući u vidu broj i intenzitet počinjenih zločina.

Time se, smatraju, očigledno želi stvoriti vještački balans i pokušava promijeniti karakter rata u BiH.

Razgovarano je i o načinima na koji se optuženima može pomoći da u sudskim procesima dokažu svoju nevinost, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.