fbpx Arnaut: Ukinuti pravo prvenstva vozilima funkcionera nad Hitnom pomoći i vatrogascima

Arnaut: Ukinuti pravo prvenstva vozilima funkcionera nad Hitnom pomoći i vatrogascima

Home

Arnaut: Ukinuti pravo prvenstva vozilima funkcionera nad Hitnom pomoći i vatrogascima


Nakon što je nedavno na snagu stupio izmijenjeni Zakon o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH s niz novih vrlo efikasnih mjera, ipak pred državnim parlamentarcima uskoro će se naći još jedna njegova izmjena.

Nedopustiva praksa

Naime, Damir Arnaut, poslanik SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, uputio je u parlamentarnu proceduru prijedlog za izmjenu sadašnje zakonske odredbe prema kojoj vozila pod pratnjom imaju pravo prvenstva prolaza nad svim drugim vozilima, uključujući i vozila Hitne pomoći i vatrogasaca.

Uobrazloženju prijedloga Arnaut je naveo kako je nedopustiva praksa da vozila koja koriste funkcioneri različitih nivoa vlasti imaju prednost nad onim vozilima koja su u misiji spašavanja života i zdravlja građana, te njihove sigurnosti.

U izjavi za “Avaz” Arnaut pojašnjava da su ove privilegije za vozila pod pratnjom u Zakon ugrađene još 2005. godine i, uprkos tome što je od tada Zakon mijenjan čak šest puta, ova odredba nije ukinuta.

On smatra da to nije tek običan propust.

-Naprotiv, ovo je samo jedan od primjera potpuno poremećenog sistema vrijednosti koji nam se pokušava nametnuti od Dejtona do danas i kojim nas se pokušava naviknuti da je normalno da panično bježite ustranu čim u retrovizoru vidite Audi s rotacijama, pa čak i ako ste vozač Hitne koji prevozi bolesnika ili vatrogasac koji žuri da ugasi požar - kaže Arnaut.

Pomjeranje planine

On je, inače, i prošle godine bio inicijator da se ova izmjena napravi, ali je njegov amandman odbijen u komisijskoj fazi, uz obrazloženje da to nije moguće, jer zakonski članovi koje obuhvata ovaj prijedlog nisu bili tretirani prijedlogom izmjena Zakona.

Stoga je Arnaut, kako je i najavio, svoj prijedlog uputio po stupanju sadašnjeg zakona na snagu.

- Preokrenuti taj sada potpuno izvrnuti sistem vrijednosti je kao pomjeriti planinu, ali politika SBB-a i naša obećanja glasačima su da ćemo upravo to i raditi - kaže Arnaut.

Brojne privilegije

Građani su i, inače, ogorčeni i revoltirani brojnim privilegijama koje imaju funkcioneri u BiH.

Mnogi se još sjećaju i kako je na policijsku pratnju službenih vozila prije dvije godine reagirao i takvu praksu kritizirao japanski ambasador u BiH Hideo Jamazaki (Yamazaki).

On je tada postavio pitanje postoji li bolji način trošenja novca poreznih obveznika u BIH, no od tada do danas ništa se nije promijenilo.

 

(Izvor: Avaz.ba)

Tagovi
Objavio: Pon, 10/04/2017 - 21:57

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top