Arsenal juri rezultat protiv Porta: Ponavljanje historije ili skidanje skalpa

r
"Topnici“ su drugačija zvijer na domaćem terenu

Osmina finala Lige prvaka privodi se kraju, a s njom stižu i mnoga uzbuđenja. Igrom prilika, dva najinteresantnija dvomeča se igraju na isti dan. 

 

Arsenal će nakon šokantnog poraza na stadionu „Dragao“ od Porta (1:0) tražiti priliku za povratak, dok će u drugom susretu Barcelona i Napoli riješiti pitanje ko će u četvrtfinale – aktuelni prvak Španije ili Italije.
 

Prvi susret

Arsenal je u prvom susretu izgledao jalovo, prosto ih je pojela odbrana portugalskog tima, ne dopustivši im da zaprijete golu, a onda je u samom finišu stigao i šok kada je Galeno zatresao mrežu londonskog tima.

Ipak, Arsenal je drugačija zvijer na domaćem terenu. U obzir treba uzeti i da lider engleskog Premijeršipa treba postići samo jedan pogodak kako bi sve vratio „na nulu“.

 

Ofanzivni potencijal londonskog tima je vidljiv i po broju postignutih golova u ovoj sezoni. „Topnici“ su, naime, ove sezone u prvenstvu postigli 70 golova, dok su u Ligi prvaka dodali 16.

Ne treba zanemariti ni sjajnu igru portugalskih „Zmajeva“, a pogotovo u odbrani. Stamenitost legendarnog Pepea i saigrača je za svako divljenje, a ovo im ne bi sigurno bio prvi put da skidaju skalp nekom velikanu.

Velika šansa

U drugom večerašnjem susretu će igrati Barcelona i Napoli. U prvom susretu odigrali su bez pobjednika (1:1), a u ne previše interesantnom prvom susretu strijelci su bili vrhunski golgeteri - Robert Levandovski (Lewandowski) za Katalonce i Viktor Osimhen za Napoli.

Ovaj put će obje ekipe morati pružiti mnogo bolje partije kako bi prošli u narednu fazu. Barcelona je u posljednjim sedmicama podigla formu, dok Napolitanci i dalje ozbiljno kaskaju za mjestom koje vodi u Ligu prvaka. Naravno, to bi im trebala biti dodatna motivacija kako bi pružili što bolju partiju večeras.

Obje utakmice su na programu večeras od 21 sat, a sigurno je da uzbuđenja neće nedostajati.

Posljednji duel

Posljednji put kad je Arsenal prošao u četvrtfinale najelitnijeg kontinentalnog takmičenja je bilo u sezoni 2009./2010. Interesantno, tada su prošli Porto. U prvom susretu slavio je portugalski tim (2:1), da bi „Topnici“ u revanšu slavili rezultatom 5:0.