fbpx Asad: Vođa Islamske države nije uhapšen

Asad: Vođa Islamske države nije uhapšen

Home

Asad: Vođa Islamske države nije uhapšen


Predsjednik Sirije Bašar al-Asad demantovao je danas da je uhapšen vođa takozvane Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi, što su pojedini mediji prenijeli.
 

- Ne, to nije istina  U svakom slučaju, tamošnja granica se nalazi pod kontrolom Islamske države. Ona nije niti sirijska, niti ruska, nije zapadna ili američka, nije ničija. Samo Islamska država kontroliše tu granicu, i zato je za Bagdadija sigurno da bude tamo - rekao je Asad u intervjuu za Sputnjik.

Prethodno se u medijima pojavila informacija da je Bagdadi navodno uhapšen u Siriji, nedaleko od granice sa Irakom.

Asad se osvrnuo  i na navodni hemijski napad u Han Šeihunu navodeći da je Sirija poslala pismo UN-u s molbom da bude poslana delegacija radi provođenja istrage o navodnom napadu, ali da zasad nije dobila odgovor.

On tvrdi da SAD i druge zapadne zemlje blokiraju svaki pokušaj istrage incidenta i poručuje da će se stručnjaci koji dođu u Han Šeihun uvjeriti da su sve tvrdnje o navodnom hemijskom napadu lažne.

- Upravo zato oni nikog ne šalju. Jedini kontakti koji su sada u toku su kontakti izmedu Rusije i, moguće, još nekoliko zemalja, kako bi bio organizovan dolazak delegacije eksperata. Do ovog trenutka nema nikakvih pozitivnih vijesti da li će doći ili ne - rekao je sirijski predsjednik.

Ranije je obaveštajna služba iračkog Ministarstva odbrane saopštila da je vođa Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi i dalje živ i da se nalazi u Siriji, dok iračka internet stranica povezana sa šiitskim milicijama tvrdi da je Al-Bagdadi uhvaćen na sjeveru Sirije u operaciji koju su organizovali ruski obavještajci, nakon što je vođa Islamske države 2. aprila pobjegao iz iračkog grada Mosula.

Ranije ovog mjeseca premijer Iraka Hajder al-Abadi je izjavio da je Al-Bagdadi odavno pobjegao iz Mosula, da bi u međuvremenu jedan od komandata iračkih snaga koje se bore protiv islamista iznio tvrdnju da se Al-Bagdadi vjerovatno krije na području Al Džazire, u blizini sirijske granice.

To nije prva informacija o hapšenju vođe Al-Kaide, kojeg su mediji u više navrata proglašavali i mrtvim.

 

(Izvor: Fena)

Topic
Objavio: Čet, 20/04/2017 - 19:52

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top