Asim Kamber ne smije komunicirati ni na društvenim mrežama

Kamber
Osumnjičenom Kamberu se osim zabrane putovanja zabranjuje sastajanje s određenim osobama osumnjičenim u ovom postupku Mireli Husić i Faziru Vukaliću kao i svjedocima


Sud BiH prihvatio je jučer prijedlog Tužilaštva BiH i odredio mjere zabrane za uhapšenog Asima Kambera i njegove saradnike koji se sumnjiče za izborne prevare na Općim izborima 2018. godine u Sanskom Mostu.  

Kako nam je rečeno iz Suda, na ovaj način Kamber će se braniti sa slobode. Zabranjeno mu je da putuje, a predao je i putne isprave.

Osumnjičenom Kamberu se, osim zabrane putovanja, zabranjuje i sastajanje s određenim osobama osumnjičenim u ovom postupku, Mirelomi Husić i Fazirom Vukalićem, kao i svjedocima, bilo telefonski, putem posrednika, neposredno ili putem društvenih mreža, uključujući i približavanje na 100 metara. 

Također, zabranjeno mu je kontaktiranje sa svim predstavnicima printanih iili elektronskih medija.
Asim Kamber uhapšen je prije tri dana u akciji SIPA-e, ali umjesto pritvora, postupajući tužilac Ćazim Hasanspahić tražio je određivanje mjera zabrane. Osim zabrane putovanja, Kamber ne smije ni javno istupati.
Muhamed Zekotić, ključni svjedok i prijavitelj brutalnih krađa na izborima, kazao je za "Avaz" nakom izrečenih mjera zabrane Kamberu da ima potpuno povjerenje u institucije Bosne i Hercegovine.

- Zahvaljujem se i međunarodnoj zajednici na nesebičnom zalaganju i potpori nama svjedocima. Ključno je da su izborne prevare zadokumentovane, da su svjedoci dali veliki doprinos istrazi i da se očekuje podizanje optužnice protiv Asima Kambera i saradnika do izbora 2020. – rekao je Zekotić.

Najavio je da će se u narednoj sedmici obratiti javnosti i predočiti koje su to sve faze izborne krađe, te naveo kako se nada da će to dovesti do njihovog sprečavanja