Atmosfera je jako zamućena nad cijelom Hrvatskom. To je saharski pijesak

ćć

USKRSNI vikend obilježile su iznadprosječne temperature za ovo doba godine te vrlo vjetrovito vrijeme. Uz to, atmosfera je vrlo zamućena, a građani su na svojim automobilima primijetili blatne mrlje. O tome je HRT razgovarao s meteorologinjom Dunjom Plačko-Vršnak.

Meteorologinja Dunja Plačko-Vršnak pojasnila je kako dolazi do pojave saharskog pijeska: "Iznadprosječna toplina kao posljedica pritjecanja osjetno toplijeg zraka u jugozapadnoj struji. Ta struja seže iz Afrike i već danima traje, radi se o saharskom pijesku u atmosferi", rekla je.

"Atmosfera je zamućena zbog povećane koncentracije saharskog pijeska", nastavila je i dodala da je vidljivost zbog toga loša - svega nekoliko kilometara - te da je tako u većem dijelu zemlje.

"Tako nije samo na zagrebačkom području, nego i na većem dijelu Jadrana. Isto tako, u većem dijelu unutrašnjosti. Naši motritelji kodiraju one visoke oblake, međutim između njih je zamućena atmosfera", dodala je.

"Saharski pijesak nije neuobičajen, ali..."
Plačko-Vršnak je naglasila kako ova pojava nije neuobičajena, ali da je njena učestalost posljednjih mjeseci sve veća.

"Nije neuobičajeno, ali možda je malo češće u zadnje vrijeme. Radi se o jednoj prostranoj cikloni koja zahvaća gotovo cijeli kontinent. Mi smo na prednjoj strani te ciklone u nekakvoj jugozapadnoj struji, a po visini, u baričkom sustavu - radi se o jednoj dubokoj dolini na čijoj prednjoj strani pritječe taj topao i vlažan zrak", rekla je.

"Ta dolina se proteže duboko do Afrike, ona je najčešće u nekakvim normalnim situacijama do Sredozemlja. Međutim, sada se ta os produbila. To strujanje traje već danima", dodala je.


Promjena vremena poslijepodne, izdan meteoalarm
Govoreći o saharskom pijesku, rekla je kako bi do pročišćavanja atmosfere trebalo doći danas u poslijepodnevnim satima. "S prolazom frontalnog poremećaja, što očekujemo danas poslijepodne, uz moguće burne procese u atmosferi - doći će nakratko do pritjecanja hladnijeg zraka - onda bi se atmosfera trebala pročistiti", kazala je.

Kako kaže, prozori i automobili će se u većem dijelu primorja oprati, a u Zagrebu ostati uprljani. "Na sjevernom Jadranu, u Gorskom kotaru i unutrašnjosti Dalmacije hoće, ovdje kod nas će ostati uprljani", dodala je.

Gdje će najkasnije doći do promjene?
Upitana gdje će najkasnije doći do promjene vremena, naglasila je kako se to očekuje na jugu u drugom dijelu noći: "Izdan je meteoalarm za cijelu Hrvatsku. Prvo će to naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom zahvatiti sjeverni Jadran, gorske krajeve, zapadne i sjeverozapadne krajeve", rekla je.
"Najkasnije će to doći na istok i jug. Tamo je upozorenje tek za noć i drugi dio noći", dodala je.

"U nekim krajevima ožujak je bio najtopliji otkad postoje mjerenja"
Meteorologinja se osvrnula i na ožujak, mjesec iza nas, te rekla kako je prema neslužbenim informacijama ožujak bio - natprosječno topao.

"U nekim krajevima, kao nikad dosad, otkad postoje mjerenja", rekla je i dodala: "U tom trendu se i nastavlja ovaj travanj, a što će biti dalje po dugoročnim prognozama, to ćemo vidjeti", dodala je.