Austrija: Pao dogovor – oko 130.000 zaposlenih dobit će 9,2 posto veće plaće

ć

U noći s ponedjeljka na utorak nakon 16 sati u trećem krugu pregovora postignut je kolektivni ugovor za 130.000 zaposlenih u privatnoj skrbi, privatnom zdravstvu i socijalnom sektoru (austrijska socijalna ekonomija). Plaće i nadnice te dodaci i dodaci bit će povećani za 9,2 posto. Povećanje se jednako odnosi na stvarni dohodak i minimalni dohodak. Nova minimalna plaća iznosi 2.067,40 eura.

“Ovim sporazumom zaposlenici će biti financijski rasterećeni. Socijalni radnik s 10 godina radnog staža, primjerice, sada će na punom radnom vremenu zaraditi i oko 300 eura više mjesečno. Povećanje plaća oslobađa brige mnoge zaposlenike koji mogu jedva priuštiti svoje živote i ublažiti utjecaj inflacije. Posebno u usporedbi s drugim sektorima, postaje jasno da je povećanje iznad stope inflacije od 8,7 posto sve samo ne zadano”, kaže Eva Scherz, pregovarač sindikata GPA.

Michaela Guglberger, pregovaračica sindikata Vida, objašnjava: “Ovaj dogovor je bio moguć samo zahvaljujući našoj solidarnosti. Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u radničkim sastancima i time pojačali pritisak. Ujedno, ovaj sporazum je dokaz da socijalno partnerstvo u našoj industriji funkcionira. Kroz pregovore pune poštovanja, postigli smo rezultat koji je impresivan.”

Osim novčane nagodbe, postignuta su važna poboljšanja okvirnog zakona:

  • Povećat će se plaća u noćnim smjenama.
  • Nadoplata za zamjene bit će povećana za 15 posto i bit će učestalija.
  • Propis o pravu na naknadu za rad u prljavim uvjetima, poteškoće i opasnost (SEG dodatak) se poboljšava.
  • Poboljšat će se priznavanje inozemne obuke.
  • Određena prethodna razdoblja službe dobivaju poboljšani kredit.
  • Nadoplate za prekovremene sate već se plaćaju od 8 prekovremenih sati (ranije 16) (smanjenje u “međusatima”).
  • Zaposlenici u ranom obrazovanju svrstani su u radnu skupinu 8, što znači da će mnogi primati veće plaće.

Izmjene kolektivnog ugovora za društvenu djelatnost stupaju na snagu 1. siječnja 2024. godine. To utječe na 110.000 zaposlenika u više od 100 različitih profesionalnih skupina.