Austrija: Skijanje postaje sve skuplje – moglo bi postati “luksuzni sport”

.
Ljubitelji zimskih sportova i turistički djelatnici s nestrpljenjem čekaju početak sezone. Nakon niza otkazivanja zbog pandemije zadnjih godina, skijaška bi sezona ove godine trebala biti kao nekada. No, galopirajuća inflacija otvara mnoga pitanja, a skijanje nesumnjivo postaje skuplje. Cijene od gotovo 70 eura za dnevnu kartu učinile su skijanje jednom zauvijek luksuznim sportom.

 

Puno je već učinjeno posljednjih godina kako bi austrijska skijališta postala energetski učinkovitija. Potrošnja je pala, a broj noćenja porastao za 20 posto između 2008. i 2019. godine. Prema Federalnoj agenciji za okoliš, to je smanjenje od oko 50 posto potrošnje energije po noćenju.

„Dakle, turizam je uzor”, tvrde u Saveznoj agenciji za okoliš. Ipak, žičare, gastronomija i hotelijerstvo ostaju energetski intenzivni sektori. Oni vrlo osjetljivo osjećaju trenutni porast cijena. Rezultat – više cijene za goste .

U Salzburgu je već uočljivo povećanje cijena između 6,5 i 11 posto, rekao je u utorak za APA-u Erich Egger. Primjerice, skuplje su i sezonske, ali i dnevne karte. Primjerice, dnevne karte su na salzburškim skijalištima prošle godine koštale u prosjeku 60,50 eura. Ove godine koštat će za oko 5,5 eura više. Svi se nadaju da dnevne karte ipak neće probiti cijenu od 70 eura po danu.

Egger još nije mogao predvidjeti moguće uštede, ali je naveo nekoliko mogućnosti, od gašenja ili reguliranja grijanja sjedala do sporijeg rada žičare. Neke od opcija su i ograničenja noćnog skijanja i gašenje rasvjete nakon zasnježivanja.