Austrija uručila novi paket pomoći BiH

Fahro
Austrija je uručila pomoć Bosni i Hercegovini u vidu zaštitnih maski, sredstava za dezinfekciju, higijenskih paketa, jednokratnih posteljina i deka

Ambasadorica Austrije u BiH Ulrike Hartmann izjavila je da konkretni paketi pomoći vrijede od 20 do 30 hiljada eura.

 

"Solidarnost je veliki izazov za sve nas. Pomoć koju uručujemo to je signal i znak austrijske solidarnosti sa građanima BiH. Pomoć stavljamo na raspolaganje u okviru mehanizma civilne zaštite EU", rekla je Harmann.

 

Napomenula je kako to nije bila jedina inicijativa Austrije kada je riječ o pomoći BiH, podsjetivši da su uz pomoć austrijske privrede uručili tablete bh. školama.

 

"Finansiramo jedno e-savjetovalište za ugrožene žene", rekla je Harmann.

 

Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Khaldun Sinno izjavio je da je BiH brzo reagovala u podnošenju zahtjeva u okviru koordinacijskog mehanizma civilne zaštite u Evropske unije.

 

"Za BiH je pripremljen paket od više od 330 miliona eura sredstava. Od toga 80 miliona eura je za spašavanje života i radnih mjesta... Ta sredstva su već operativna. Predviđa se 250 miliona eura makrofinansijsku podrške", istakao je on.

 

Navodi kako je EU otvorila granice za BiH, omogućila protok roba, omogućila da BiH učestvuje u zajedničkim nabavkama medicinske opreme...

 

"BiH se mora uhvatiti ukoštac sa izazovima u smislu koordinacije unutar zemlje", rekao je Sinno.

 

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić istakao je da se obratio za inozemnu pomoć Austriji i da je dobio prijateljski odgovor.