Austrijska ambasadorica: Šta BiH može naučiti od Austrije?

Ulrike Hartmann
Austrijska ambasadorica u BiH Ulrike Hartmann mišljenja je da su vlasti BiH dobro reagirale na pandemiju koronavirusa. U intervjuu za Klix.ba Hartmann je govorila o iskustvima Austrije kada je riječ o mjerama u ovoj kriznoj situaciji, ali i pomoći privredi.

Također, govorila je o nizu inicijativa iz Austrije koje su imale za cilj pomoć našoj državi uz poruku "Austrija je dokazani prijatelj Bosne i Hercegovine i uvijek je imala osjećaj za susjeda u nevolji".

Kako biste ocijenili dosadašnji odgovor vlasti BiH na pandemiju koronavirusa?

Bila je to brza i djelotvorna reakcija. Uvedene su kontrole i stroge, često bolne, mjere zaštite i predostrožnosti. Kao rezultat, izbjegnut je predviđani ekponencijalni rast, dakle brzo umnožavanje broja zaraženih osoba. Istovremeno, važno je da se konstantno preispituje usklađenost mjera sa situacijom, odnosno razmjerom širenja epidemije. Pri tome se, naravno, mora osigurati da se osnovna demokratska ljudska prava ne dovedu u pitanje. Ljudima je, na koncu, potrebna jasnoća. Stoga je važno i da mjere, koliko god je to moguće, budu ujednačene u cijeloj zemlji.

U Austriji se situacija znatno poboljšava, a vaša država je bila jedna od prvih koja je najavila ublažavanje mjera. Molio bih za vaš komentar budući da u BiH rasla nezadovoljstvo zbog određenih mjera zabrane kretanja, posebno kod starije populacije i osobama mlađim od 18 godina, a koje su kasnije ublažene?

Situacija fizičke izolacije i primjene nephodnog socijalnog distanciranja je teška za sve ljude, bez obzira gdje žive. Najvažnija u takvoj situaciji je komunikacija vlasti sa stanovništvom - kad ona postoji, onda se može očekivati prihvatanje i prilagođavanje.

Dobro je da se ljudima - naročito onim osjetljivijim grupama građanki i građana, kao što su starije osobe - sa razumijevanjem i strpljvo objasni, zašto su potrebene određene restriktivne mjere, kako bi stvarno razumijeli da su važni, a ne isključeni. U tom kontekstu, bitno je i da se dobije informacija o vremenskoj perspektivi, koliko bi mjere mogle potrajati, kao i da se - kada se širenje zaraze uspori - najave ublažavajuće mjere, ukoliko su medicinski opravdane. Aktivno pratim situaciju u cijeloj zemlji i vidim da su u oba entiteta već poduzeti takvi koraci.

U BiH će sada, kada se očigledno smanjuje obim pandemije, biti veliki problem u tome kako spasiti ekonomiju, budući da se još ne mogu sagledati razmjere udara na privredu. Kako vi posmatrate situaciju i može li BiH po ovom pitanju nešto naučiti od Austrije?

Austrija ima program za pomoć privredi, u vrijednosti od trenutno 38 milijardi eura. Važne su bile brze odluke koje vrijede za cijelu zemlju i koje se sporazumno i transparentno primjenjuju. Istakla bih jednu mjeru koja je za privredu naročito važna: omogućavanje skraćenog rada za zaposlene, što omogućava manje otpuštanja radnika.

Veoma mnogo preduzeća u Austriji je pribjeglo ovom rješenju. Iako je nezaposlenost u par sedmica nakon početka krize jako porasla, mogućnost skraćenog rada može spriječiti eskalaciju. Osim toga, na ovaj se način omogućava firmama - na primjer restoranima - da brzo mogu početi ponovo da rade, nakon ukidanja restriktrivnih mjera.


Kakva je trenutno saradnja u doba pandemije koronavirusa između Austrije i naše države?

Treba je naglasiti, da su sve zemlje pogođene pandemijom. Austrija je dokazani prijatelj Bosne i Hercegovine i uvijek je imala osjećaj za susjeda u nevolji. Ponosna sam i na cijeli niz austrijskih inicijativa konkretne pomoći ljudima u Bosni i Hercegovini koje kreću u realizaciju. Ovom prilikom bih istakla pakete pomoći austrijske vlade koje očekujemo ove sedmice. Osim toga, austrijski savezni ministar vanjskih poslova dr. Aleksander Schallenberg ponudio je Bosni i Hercegovini medicinski tretman u Austriji za tri pacijenta kojima je potrebno intenzivno liječenje. Nadalje, austrijsko Ministarstvo vanjskih poslova finansira e-Savjetovalište, tj.program psihološkog savjetovanja za žene žrtve nasilja u doba epidemije.

Ovaj program implementira se uz pomoć Fondacije "Akademija za žene". Naročito želim istaći i angažman austrijskih preduzeća u Bosni i Hercegovini, koja su izrazila spremnost da daju svoj doprinos pružanju austrijske pomoći, na primjer u kompjuterskoj opremi za olakšavanje online nastave. Kao jednu od privatnih inicijativa, želim spomenuti da su društveno angažirani ljudi u Austriji kojima je Bosna i Hercegovina na srcu, u saradnji sa austrijskim Crvenim križom/krstom, otvorili račun za donacije u svrhu pomoći ugroženim porodicama ovdje.

Na kraju želim istaći, da Austrija, ne samo politički, svesrdno i koliko god je to moguće podržava Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka Evropskoj uniji; kao članica Evropske unije, Austrija je dio značajnog paketa pomoći kojim je Evropska unija odlučila da podrži Bosnu i Hercegovinu u kontekstu ove pandemije i prevazilaženju njenih posljedica. Ne treba zaboraviti, radi se o značajnim sredstvima: više od 80 miliona eura pomoći u oblasti zdravstva i privrede, a tu je i 250 miliona eura povoljnih makroekonomskih kredita usmjerenih na razvoj privrede.