Austrijski mediji se pitaju: Da li Hrvatska krije stvarne brojke zaraženih zbog turističke sezone?

aut
Navodi se kako u Hrvatskoj trenutno boravi više od 660 hiljada turista "sa svih strana svijeta"

 

Austrijski mediji objavili su članak dopisnika za Balkan Thomasa Rosera o situaciji u vezi koronavirusa u Hrvatskoj, u kojoj se razmatra mogućnost da Hrvatska laže o broju oboljelih zbog turističke sezone. Članak je objavljen u listovima Die Presse i Kleine Zeitung.

- Matursko putovanje na poznatu hrvatsku destinaciju za odmor završilo je samoizolacijom. Jedanaest od osamnaest maturanata iz njemačkog mjesta Donzdorf, koje je na party plažu na Pagu dovela jedna putnička agencija iz Hamburga, pozitivno je u međuvremenu na koronavirus. Još 50 osoba kontakta se znoji u karantinu usred ljeta, navodi se na početku članka te ističe da je "sve više povratnika iz Hrvatske pozitivnih na koronu", kako upozorava njemačka Agencija za zdravlje (Gesundheitsamt).

"U Hrvatskoj nema panike oko korone" 

S druge strane, "u Hrvatskoj se ne može primijetiti nikakva panika oko korone". Sarkastično se konstatuje da se od početka mjeseca broj zaraženih kreće između "zavidno niskih 24 do 86 novih slučajeva u danu", dok je službeni broj umrlih isto veoma nizak. Kako je moguće imati masovni turizam i držati epidemiju koronavirusa pod kontrolom, pita se Die Presse.

Navodi se kako u Hrvatskoj trenutno boravi više od 660 hiljada turista "sa svih strana svijeta", koji su ostvarili 1,8 miliona noćenja. Spominje se i da je Jadrolinija uvela dodatne linije kako bi odgovorila na povećani broj turista, dok se lokalni mediji pitaju jesu li službene brojke frizirane.

Podsjećaju na insinuacije Aleksandra Vučića o malom broju testiranja

Razlog za službeno niske brojeve zaraženih u Hrvatskoj, kako stalno spominje predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, nizak je broj testiranih, navodi se u člancima austrijskog dopisnika. S druge strane, broj pozitivnih na koronavirus uočljivo pada od sredine jula, ali nije stvar samo testova nego i činjenice da turisti u Hrvatskoj borave tjedan-dva pa ne dobiju simptome dok su na odmoru te se onda njihov pozitivni test pribraja statistici u njihovoj domovini, u kojoj se testiraju, navodi se u tekstu.

Hrvatskoj pomaže i to što ima puno apartmana, što "poboljšava epidemološku situaciju na Jadranu", jer se tako virus teže širi. Nadalje, hrvatski "party turizam" nije jako izražen i zapravo se ograničan na Pag, navodi se u članku. Također, i hrvatski epidemiolozi upozoravaju da su noćni klubovi potencijalna žarišta, te se poduzimaju i nove mjere, zaključuje se u tekstu, prenosi Index.

Izvor: