Austrijski policajci pomažu u Istri

.

Ministarstvo unutarnjih poslova već petnaest godina provodi projekt Sigurna turistička destinacija u Istri, u sklopu kojeg strani policijski službenici obavljaju svoje dužnosti u turističkim destinacijama u Hrvatskoj, te je tim povodom jučer u Poreču boravio austrijski policajac Stefan Buzanich, koji se sastao s porečkim gradonačelnikom Lorisom Peršurićem, načelnikom Policijske postaje Poreč Davorom Švendom, te pomoćnikom načelnika Krunoslavom Marinom.

Kako bi i ova turistička sezona protekla u najboljem redu, hrvatskim policajcima pomagat će i strani policijski službenici koji borave u Istri u sklopu projekta Sigurna turistička destinacija.

Trinaest policajaca iz šest zemalja. – Austrije, Njemačke, Mađarske, Poljske, Slovenije i Italije raspoređeno je u nekoliko istarskih gradova, a po potrebi patroliraju i po cijeloj istri. Tako je Buzanich, kome je ovo osma godina u ovom projektu u Hrvatskoj, trenutno smješten u Umagu, ali će po potrebi dolaziti i u Poreč, piše Glas Istre.

– Najveće koristi to ima u direktnoj komunikaciji sa stranim turistima koji se nađu u situaciji da su oštećeni kaznenim dijelom ili prekršajem, u slučajevima nesreća, nestanaka, gubitaka dokumenata, ali i u događanjima kada su stranci njemačkog govornog područja počinitelji kažnjivih radnji, kaže Švenda. Dodao je kako su iskustva iz ranijih godina pokazala da je ovakva praksa izuzetno dobro prihvaćena od stranih turista koji se osjećaju puno sigurnije uz policajca iz svoje zemlje te je njihovo povjerenje u hrvatsku policiju puno veće.