Austrijsko tužilaštvo traži veće kazne za trojicu braće Bosanaca koji su švercali 144 kg droge

.

Javni tužilac Salzburga najavio je žalbu na presudu braći iz Bosne i Hercegovine jer smatra da je zatvorska kazna od osam godina preniska te zatražio veću ozbiljnost u ovom slučaju.

Naime, riječ je o ovonedjeljnoj presudi braći iz Bosne i Hercegovine (30, 33, 43) koji su osuđeni zajedno sa dva državljanina Austrije (65, 41) na višegodišnje kazne zatvora zbog šverca 144 kilograma droge, javljaju Nezavisne.

Braća iz BiH, od kojih su dvojica živjela u Salzburgu teretila su se za krijumčarenje ogromnih količina narkotika iz Slovenije u Austriju i to: 131 kilogram kanabisa, 11,5 kilograma kokaina i 1,5 kilogram spida.

“Od kraja 2021. godine, pa sve do hapšenja prošle godine, ova organizovana grupa je prenosila drogu u saradnji sa slovenačkim saradnicima, koji čine tzv. slovenačku grupu. Negdje do kraja 2022. godine uspjeli su da prenesu 144 kilograma droge, koja je direktno prebačena iz Slovenije u područje Salzburga. Sva droga je preprodata poznatim, ali i nepoznatim klijentima”, izjavila je tužiteljka Sandra Lemermajer.

Prema njenim riječima, organizovano je najmanje 20 krijumčarskih tura, a glavni organizator je bio 33-godišnjak iz BiH, koji je ujedno i prvooptuženi. Njegov najbliži saradnik bio je njegov 43-godišnji brat.

Drogu su prenosili preko svojih slovenačkih kurira, a skladištili je kod državljanina Austrije.

Prvooptuženi, 33-godišnji državljanin BiH osuđen je na devet godina zatvora, njegov brat 43-godišnji državljanin BiH je dobio osam godina zatvora, dok su ostala trojica dobila pet, četiri i četiri i po godine zatvora.

Međutim, javni tužilac Salzburga smatra da su ovo niske kazne za ovu vrstu krivičnog djela, tako da sa idu na višu sudsku instancu.