Autobus koji je prevozio zaražene koronavirusom učestvovao u teškoj nesreći, najmanje 27 poginulih

.
U ovoj nesreći je povrijeđeno još 20 ljudi

 

Autobus koji je prevozio ljude u karantinski objekat za oboljele od Covid-a u Kini učestvovao je u sudaru, pri čemu je poginulo 27 osoba. Autobus se prevrnuo na autoputu u jugozapadnoj provinciji Guizhou, javlja Sky News.

U ovoj nesreći je povrijeđeno još 20 ljudi. Nesreća je izazvala bijes na internetu onih koji su kritični prema politici “nulte stope Covida” koju provode kineske vlasti.

Stroga politika uključuje masovno testiranje i praćenje. Oni koji su pozitivni na testu i njihovi bliski kontakti moraju biti u izolaciji kod kuće ili u karantinskom objektu. Samo nekoliko slučajeva može izazvati zatvaranje čitavog grada.

Prema kineskim propisima, putnički autobusi ne smiju voziti autoputem u vremenu od 02:00 do 05:00 sati. Međutim, nesreća se dogodila u 02:40 po lokalnom vremenu u nedjelju, nakon što je autobus krenuo nešto poslije ponoći, što ukazuje da je autobus prekršio propise.

OBJAVU POGLEDAJTE OVDJE.

Žena koja tvrdi da je kćerka jedne od žrtava oglasila se na društvenim mrežama, gdje je napisala poruku u kojoj je rekla da “ne može prihvatiti” smrt svoje majke.

– Moja mama je bila u karantinu u svojoj kući punih 15 dana. Nigdje nije išla osim na PCR testiranje, ali je onda iznenada odvedena u karantin i poginula je – napisala je ova žena.

Neki su na internetu opisali svoja neugodna iskustva prevoza autobusima do karantinskih objekata. Jedna osoba je opisala situaciju gdje su desetine putnika bili stisnuti u jedan autobus 12 sati u kontinuitetu, a da im nije bilo dozvoljeno da jedu, idu u toalet, otvaraju prozore ili uključe klimu do dolaska u karantinski hotel.

Inače, Kina je jedina velika ekonomija svijeta koja još uvijek daje prednost borbi protiv koronavirusa iznad gotovo svega ostalog.

FOTO: TWITTER