Autobusi prijevoznika s područja USK i dalje ostaju u fazi mirovanja

autobusi
- Iako je naredbom Federalnog štaba Civilne zaštite 15. maja trebao biti uspostavljen javni prijevoz putnika na području Federacije BIH, u Unsko-sanskom kantonu prijevoznici nisu pokrenuli svoje autobuse i kombi-vozila na linijama za koje im je kantonalno Ministarstvo privrede dodijelilo licence.

BIHAĆ, 20. maja - Javnim pozivom Ministarstva privrede za subvencioniranje minimalnih plata privrednim subjektima koji u vrijeme pandemije nisu otpustili svoje radnike, sredstva će dobiti i javni prijevoznici. Međutim, za subvencioniranje troškova prijevoza po pređenom kilometru, što  je bio zahtjev prijevoznika, u Budžetu nema sredstava, ističe ministar privrede USK-a Nijaz Kadirić.  

„Budžet je u teškoj situaciji. Dodatna sredstva koja su trebala već biti od MMF-a i neka druga kreditna sredstva za koja su se zadužila država i Federacija, nisu još uvijek dostupna kantonima tako da smo mi sada u situaciji da bukvalno Kanton ima manje prihode nego što su obaveze samo plata uposlenih u tom dijelu javnog sektora. Mi nećemo, nažalost, moći izići u susret na način na koji su oni tražili“, rekao je Kadirić u izjavi za RTV USK-a.