Autoprevoznici i putnici sa nestrpljenjem čekaju 11. juni

Peroni
Popuštanje mjera u Bosni i Hercegovine polako se odražava i na saobraćaj autobusima u našoj zemlji. Mnogo bh. državljana širom svijeta s nestrpljenjem čeka aktivaciju saobraćaja. Kad je riječ o putovanju autobusom iz BiH sada je moguće samo u Srbiju no i to će se, najavljuju prevoznici, vrlo brzo promijeniti.

Jedanaestog juna neki od autoprevoznika upostaviće međunarodne autobuske linije prema Austriji, Njemačkoj, Sloveniji i Francuskoj. Ovaj redovni saobraćaj moći će koristiti samo određeni broj putnika, uz mjere socijalne distance, dok u autobusima može putovati 50% od maksimalnog kapaciteta putnika. Šta je sve potrebno za ulazak u druge zemlje, ali i dolazak u BiH?

"Najčešća pravila Evropske Unije jesu da putnici moraju imati određeni dokument iz te zemlje, prijavu boravišta, radnu dozvolu ili nešto slično. Kako bi moglu ući u tu zemlju i prijeći granicu. Slična je situacija i za sve one koji dolaze u BiH, trebaju imati radnu dozvolu, ličnu kartu, pasoš ili neki drugi dokument", ističe Aida Prolaz, PR Centrotrans.

Autobusi koji su prije nekoliko dana krenuli u Hrvatsku vraćeni su sa granice, zbog neharmoniziranosti nacionalnih graničnih policijskih i štabova civilne zaštite, a autobuske linije za tu zemlju ponovno su ukinute i prolongirane do daljnjeg. Većina kompanija trenutno vozi samo linije za Srbiju, mnogi privatnici kažu da je stanje konfuzno te da pomoć i odgovore na sva pitanja treba dati Ministarstvo prometa i komunikacija BiH.

"Zbog prolongiranja mjera zabrane linijskog prometa prema Republici Hrvatskoj do daljnjeg se obustavljaju svi planirani polasci, uključujući i današnje. Od danas počinje redovito prometovanje linije iz Hercegovine prema Beogradu i Novom Sadu", saopštavaju iz Globtoura.

 

Turistička putovanja i dalje su upitna i mogla bi zaživjeti tek kada se otvore evropske granice i uspostavi neometan saobraćaj. Iskustva prevoznika za ulazak u Hrvatsku su takva da se moraju najaviti četiri dana prije obavljanja prevoza, što prevoznici smatraju nefunkcionalnim i nemogućim na redovnim linijama.

"Normalizacije nema još. Od kako smo krenuli to su minimalni kapaciteti. To je nekih 20 posto našeg posla koji radimo. Što se tiče linija za Beograd tu smo krenuli od 1. juna 2020. godine da neometano saobraćamo mada ne mnogo manje putnika prije pandemije. Što se tiče naše linije prema Novom Sadu, koja ide preko Hrvatske, tu nemamo informacije, navodno 15. juna 2020. bi trebali da počnemo, ali nemamo zvanično još ništa", poručuje Dario Smiljić, Smiljić Company.

Zvanični prvi polasci autobusa prema zemljama evropske Unije nakon korona virusa očekuju se za nekoliko dana. Vlada veliko intersovanje građana za putovanja prvenstveno zbog čijenjice da se mnogo bh. državljanja zadesilo u zemljama EU početkom pandemije Covid-19, ali isto tako mnogo Bosanaca i Hercegovaca koji rade u EU ostali su u državi i moraju nazad na posao. Svi čekaju normalizaciju i vrijeme kada će se na ovoj lokaciji ponovo čuti zvuk koferskih točkića.