Avdija Halilović: 1. maj mora biti dan kada radnici izlaze na ulice

Predsjednik Sindikata radnika Željezare Zenica Avdija Halilović sa svojim kolegama se izborio za radnička prava. Mirni protesti, blokada puta te razgovori s predstavnicima federalne i kantonalne vlasti su urodili plodom. Radnička prava željezaraca su ostvarena, a u razgovoru za Klix.ba je kazao da danas proslavlja istinski Praznik rada.

Obespravljeni radnici Željezare Zenica nakon višemjesečne borbe uspjeli su ostvariti svoja prava isplate zaostalih penzija i naknada, a sve zahvaljujući jedinstvu i rukovodstvo koje je bilo na čelu ovog sindikata koje je s kantonalnim i federalnim sindikatom obavljalo razgovore s predstavnicima vlasti. 

U razgovoru za Klix.ba Halilović je kazao da nisu bili uvjereni u svoju pobjedu i ostvarenje radničkih prava, ali da su dobili tek prvo poluvrijeme utakmice.

"Dobili smo prvo poluvrijeme, a još uvijek se borimo za uvezivanje staža i tu borbu nastavljamo. 
Lakše je proslaviti 1. maj kada znate da ste ostvarili radnička prava, kada su radnici dobili plaće i otpremnine i primanja s biroa koja su im omogućila da žive", govori Halilović.

Dodaje kako to nije samo njegova pobjeda, s obzirom na to da je bio predstavnik radnika, već svih obespravljenih koji su noć proveli na magistralnom putu M-17, ali i vrha kantonalnog i federalnog sindikata.

"Mi smo svi bili jedna dobra ekipa, koliko god ja bio na čelu toga. Mi smo bili jedinstveni, znali smo šta hoćemo, šta trebamo uraditi i nismo se prodali niti popustili političkim pritiscima. Izborili smo radnička prava i nismo postali dio politike. Naša borba će se nastaviti jer imamo još 40 kolega koji do kraja godine trebaju biti penzionisani i kolegica koje ispunjavaju uvjete za ranu penziju. Ako to sada ne ispune, morat će čekati deset godina, a mi ćemo prodajom nekih objekata pokušati osigurati novac za njihovo uvezivanje staža", dodao je Halilović.

Na kraju razgovora je zaključio da Praznik rada treba biti dan kada će svi radnici i obespravljeni i oni koji su ostvarili svoja prava, izaći na ulicu te poslodavcima i vlastima poručiti šta žele, koji su njihovi zahtjevi do narednog 1. maja.

"Svi moramo krenuti u sindikalnu borbu, moraju se riješiti problemi oko vrha sindikata i moramo nastaviti rješavati probleme radnika. Prvi maj mora biti dan kada ćemo izaći na ulice", zaključio je Halilović.