Avdulah Hoti dobio mandat da sastavi novu vladu Kosova

Avdulah Hoti
Predsjednik Kosova Hashim Thaci povjerio je danas mandat za sastav nove vlade Avdulahu Hotiju iz Demokratskog saveza Kosova.

Thacii je odlučio da mandat za sastav nove vlade povjeri Hotiju poslije konsultacija sa parlamentarnim partijama tokom prošle sedmice na kojima se apsolutna većina izjasnila protiv izbora i za formiranje nove vlade.

Demokratski savez Kosova je druga partija po broju osvojenih glasova na izborima održanim 6. oktobra prošle godine.

U saopštenju iz kabineta predsjednika Kosova navodi se da je Thaci danas primio pismo lidera DSK-a Ise Mustafe u kome ga obavještava da je ova partija obezbijedila većinu u Skupštini za formiranje nove vlade.

Tači navodi da bi narednih dana nova vlada mogla da bude izglasana u Skupštini Kosova.

On je apelovao na političke subjekte "da se pomire sa činjenicom da se vlast stiče i gubi uz poštovanje ustava Kosova i demokratskog poretka".

Donedavni premijer Kosova Aljbin Kurti, koji je lider radikalnog pokreta "Samoopredjeljenje", smijenjen je krajem marta pošto je u parlamentu izgubio većinu.

U pregovorima koji su uslijedili, DSK je sklopio koalicione sporazume sa Alijansom za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, Socijaldemokratskom inicijativom NISMA Fatmira Ljimaja i političkim partijama manjinskih zajednica, izuzev Srpske liste, čime je obezbijeđena većina od 61 poslanika.

Skupština Kosova broji 120 poslanika, a za izbor premijera potrebna je prosta većina.