Oborena smrtna presuda: Avram je 25 godina u zatvoru, ne zna ni za mobilni telefon

Zatvorenik pod brojem 46.984 u zatvoru Eli.

Srbijanski državljanin Avram Nika iz Vladimirovaca kod Pančeva osuđen je 10. jula 1995. na smrt zbog ubistva Edvarda Smita (Smitha) na državnom putu br. 80 u Nevadi. Tako je postao prvi i za sada jedini državljanin Srbije koji je u Americi osuđen na smrtnu kaznu.

Već punih 25 godina Avram, zatvorenik pod brojem 46.984 u zatvoru Eli, najozloglašenijem u Nevadi, čeka da se nad njim izvrši najstrožija kazna, ubrizgavanje smrtonosne doze otrova injekcijom.

No, posljednje informacije od konzula Republike Srbije u Čikagu Dejana Radulovića su da je Federalni sud distrikta Nevade smrtnu presudu Avramu Niki ukinuo te da će novu morati donijeti novu u roku od 60 dana, piše Serbiantimes.info

- Federalni sud oborio je, 19. juna, presudu. Izricanje nove je za 60 dana. Bio sam kod njega, naš susret bio je dirljiv. On ne zna ništa o mobilnim telefonima i mnogim stvarima koje su naša svakodnevica. Naš razgovor uglavnom se sveo na to koliko se svijet promijenio za vrijeme koje je on proveo u zatvoru. Nadam se da će se uskoro i sam moći uvjeriti - kaže konzul Radulović.

Presuda pala zbog Bečke konvencije

Kako je Radulović pojasnio, sudija je naveo da je prekršeno načelo "habeas corpus", tačnije da Nika nije obaviješten o svojim pravima kada je uhapšen. Također, Nikini advokati po službenoj dužnosti ga nisu obavijestili da može kontaktirati tadašnji konzulat SFRJ radi pravne pomoći, dobivanja prevodilaca, što se kosi s Bečkom konvencijom. Predstoji razmatranje presude pred Apelacionim sudom, što ne znači da presuda neće biti ponovljena, ali poslije toliko godina pravne borbe to predstavlja uspjeh.

Porodica Avrama Nike je siromašna, nije u stanju ni da mu osigura advokata, niti da ga obiđe.

- Moram da istaknem da sva ova pomoć koju mu pružamo ne ide na teret poreskih obveznika Srbije. Od početka na slučaju radi advokatska kancelarija "Freshfileds Bruckhaus Deringer US LLP" iz Vašingtona. Slučaj Avrama Nike za mene je bio poseban i s velikim žarom sam komunicirao s advokatima i pravobraniocem ne bismo li našli načine da mu pomognemo. Takvih slučajeva, nasreću, više nisam imao i nadam se da neću - zaključio je konzul Dejan Radulović.

Pokvarena kola i zla sudbina

A sve je počelo tog 26. avgusta 1994. kada je Avram Nika, rodom iz Vladimirovaca kod Pančeva, krenuo na avion u Čikago kako bi poslije nekoliko godina provedenih na radu u Kaliforniji, gdje se u međuvremenu oženio i dobio sina, vratio u selo i obišao roditelje i braću.

Prema presudi suda, u sumrak, na državnom putu ka aerodromu, Avramu se pokvario automobil. Niko nije želio stati da mu pomogne i šlepa ga. Poslije izvjesnog vremena, Avram se obradovao kada je vidio automobil koji se zaustavlja i vozača koji izlazi. Nije očekivao da će nada da će stići na avion za Beograd na vrijeme uskoro biti ugašena. Edvard Smit (Edward Smith) stao je samo da opljačka Avrama, ne da mu pomogne.

– Moj brat skočio je na njega, uhvatio ga za pištolj i pali su na put. Osjetio je ispod njega valjda čekić, ili ključ neki, nekoliko puta ga je udario dok nije popustio. U tom hrvanju opalio je i pištolj. Valjda pravo u čelo – objasnio je svojevremeno njegov rođeni brat Sveta Nika.

Kada je Avram vidio šta je uradio, uzeo je napadačeva kola i krenuo put Čikaga, gdje je na aerodromu i uhapšen. Presuda je donesena vrlo brzo, poslije svega nekoliko mjeseci.

Obaranje presude Avramu Niki izazvalo je burne reakcije u Nevadi.

Tužilaštvo je poručilo da je iznenađeno i nije htjelo komentirati odluku. Ali je zato Trejsi Smit (Tracy Smith), udovica ubijenog Edvarda Smita, poručila za lokalne medije da će prisustvovati ročištu gdje se treba odlučiti o daljoj sudbini ubice njenog muža.

- Ovaj grad me zna, Reno će me zapamtiti zato što moram da budem tamo kada se bude donosila presuda. Moram da predstavljam narednika Edvarda Smita. Sudija je odlučio da ne bude smrtne kazne koju moja kćerka i ja čekamo. Iako je prošlo 25 godina, to ne znači da smo išta zaboravile. Zbog čega se sudija više brinuo o tome šta se njemu desilo u Srbiji, a ne o čovjeku koji je bio vojnik SAD - izjavila je Trejsi.