Azerbejdžanci slave na ulicama: Karabah je naš (FOTO i VIDEO)

Slavlje
Azerbejdžanski predsjednik Ilham Aliyev obratio se naciji i kazao da sinoć postignuti dogovor o okončanju borbi u Nagorno Karabahu predstavlja pobjedu Azerbejdžana, a poraz Armenije

 

Azerbejdžanci na trgovima proslavljaju potpisivanje deklaracije kojom se okončava armenska okupacija u Nagorno Karabahu.

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev rekao je da je potpisivanjem sporazuma okončan azerbejdžansko-armenski konflikt u Karabahu / Anadolija

Azerbejdžanski predsjednik Ilham Aliyev obratio se naciji i kazao da sinoć postignuti dogovor o okončanju borbi u Nagorno Karabahu predstavlja pobjedu Azerbejdžana, a poraz Armenije. Dogovor je postignut uz posredstvo Rusije, a predviđa povlačenje armenskih snaga iz Lacina, Kelbecera i Agdama u roku od 30 dana.

Hiljade Azerbejdžanaca na ulicama i trgovima su proslavili tu radosnu vijest. Tako je bilo u većini azerbejdžanskih gradova, uključujući i najveće Baku i Gandžu, u kojima su građani slavili mašući azerbejdžanskim i turskim zastavama i pjevajući patriotske pjesme i himne.

"Šehidi ne umiru, država je nedjeljiva“, “Karabah je naš i takav i ostaje“ i “Uzdignute glave hodi, majko šehida“, neki su od slogana koje su okupljeni uzvikivali tokom mirne šetnje ka spomeniku Haydara Aliyeva, prvog predsjednika Azerbejdžana.

Elnur Habiboglu je kazao da Azerbejdžan nakon 28 godina vraća okupirane teritorije te je poručio da se još jednom pokazala važnost azerbejdžansko-turskog bratstva.

Građani Bakua izašli su na ulice kao bi proslavili postignuti sporazum o Nagorno Karabahu / Anadolija

Sefika Fazli, još jedna od okupljenih, kazala je da je ovo neopisiva radost u Azerbejdžanu i da se nada da će radost i slavlje biti i u bratskoj Turskoj.

“Tako je lijepo da vam ne mogu opisati. Živjeli Azerbejdžan i Turska. Karabah je Azerbejdžan“, kazao je Vasif Abbasov.

Video možete pogledati OVDJE 

Izvor: