Azil u BiH zatražilo 65 državljana Turske

Sve više građana Turske odlučuje se da zatraži azil u našoj zemlji, saznaje “Dnevni avaz”.

Strah od režima

- Kad su u pitanju državljani Turske, prošle godine smo imali 11 njihovih zahtjeva za azil za ukupno 22 osobe. U ovoj godini smo primili 16 zahtjeva za 43 osobe - kazao je za “Avaz” Marijan Baotić, pomoćnik ministra sigurnosti BiH u Sektoru za azil.

Prema informacijama do kojih je došao naš list, skoro svi državljani Turske koji su zatražili zaštitu u BiH, u zahtjevima su naveli da “osnovano strahuju od progona u svojoj zemlji zbog sumnjičenja da pripadaju određenoj društvenoj skupini, koja ima drugačije mišljenje od režima predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan)”.

Oni se u Turskoj, prema našim saznanjima, dovode u vezu sa pokretom Fethulaha Gulena (Fethullah), disidenta koji je u egzilu u Americi i čije izručenje Turska već duže traži, prenosi Avaz.

Tajni podaci

Baotić nije mogao potvrditi ove informacije, jer kako je kazao, “podaci o razlozima zbog kojih neko traži azil, ne iznose se u javnost i ne daju se nikome”.

Koč: Znamo ko su te osobe

Ambasador Turske u BiH Haldun Koč (Koc) potvrdio je jučer na konferenciji za novinare da Turska, u saradnji s BiH, radi na zatvaranju, kako je kazao, FETO institucija u BiH i na izručenju turskih državljana koji žive u našoj zemlji, a za koje je naveo da su pripadnici “terorističke organizacije”. 

- Mi smo utvrdili ko su te osobe, BiH je upućen zahtjev za njihovim izručenjem i sve se radi u okviru međunarodnog prava i pravnih principa.

Baotić je potvrdio da je lani za tri osobe iz Turske dodijeljena supsidijarna zaštita, u ovu godinu preneseno je osam zahtjeva, a za devet je obustavljen postupak

Ambasada Turske u nedjelju će u Sarajevu organizirati “utrku za demokratiju”, kojom se već treći put obilježava godišnjica pokušaja državnog udara

Turski ambasador kazao je da zvanična Ankara ima dokaze da su osobe čije oni izručenje traže pripadnici organizacije FETO koju Turska smatra terorističkom i da su te dokaze dostavili bh. institucijama.