fbpx Azil za pse koštat će tri miliona maraka

Azil za pse koštat će tri miliona maraka

Home

Azil za pse koštat će tri miliona maraka

Kanton Sarajevo, koji je prošle godine postao vlasnik Prihvatilišta za napuštene životinje u Prači, na istom mjestu napravit će novi azil za pse koji će ponuditi puno bolje uvjete za smještaj i boravak ovih životinja.

Glavni projekat

Vrijednost projekta procjenjuje se na oko tri miliona KM, a izgradnja objekata bi trajala tri godine. Ministarstvo privrede KS-a je u ovogodišnjem budžeta za ovu namjenu planiralo milion KM, prenosi Oslobođenje.

- Veterinarski fakultet u Sarajevu u saradnji sa partnerima uradio je idejno rješenje za izgradnju azila, dok je Urbis centar Banja Luka završio glavni projekat koji nam je dostavljen prije nekoliko dana. Slijedi revizija glavnog projekta, a onda i dobijanje dozvola za gradnju od Općine Pale-Prača i izbor izvođača radova. Početak radova zavisit će od dogovora sa izvođačem i koliko to vremenski uslovi budu dozvoljavali s obzirom na to da ulazimo u jesen i zimu, kazao nam je v. d. direktora KJP Veterinarska stanica Sarajevo Nirves Bulaja.

Prema njegovim riječima, planirano je da se svi postojeći objekti u trenutnom azilu poruše i da se na tom mjestu naprave novi sa dodatnim elementima kao što su info-centar i drugi sadržaji. Tim azilom upravljao bi KJP Veterinarska stanica Sarajevo.

Zabrana

- Azil je planiran za smještaj 100 pasa koji bi stalno bili tu, kao i još 20 pasa koji bi bili spremni za udomljavanje. O drugim detaljima i sadržajima ne bismo sada više otkrivali, dodao je Bulaja.

On ističe da je postojeći azil u Prači u neuslovnom i devastiranom stanju, zbog čega je veterinarska inspekcija Bosansko-podrinjskog kantona zabranila prijem pasa.

- Trenutno se u azilu nalazi 71 pas koji je pod nadzorom kantonalne veterinarske stanice. Imaju svu potrebnu njegu i hrane se redovno, rekao je Bulaja.

Azil za pse u Prači otvoren je 2012, kapaciteta 500 pasa, a u njega je uloženo 1,5 miliona KM. E. A.

Objavio: Ned, 18/08/2019 - 19:36

Povezane vijesti

Back to top