Bahatost vozača nema granicu: "Kad imaš za auto, treba da imaš i za parking"

.
Radnici KJKP "Park" su nedavno u ulici Zelenih beretki kaznili nekoliko vozača

 

Nepropisno parkiranje je svakodnevica u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Nesavjesnih vozača, koji svojim načinom parkiranja ugrožavaju ostale učesnike u saobraćaju, ali i građane, sve je više.

Načina za suzbijanje nepropisnog parkiranja je mnogo, tu su „blokade“, „pauk“ i visoke novčane kazne, ali pojedini vozači to i dalje ignoriraju.

Radnici KJKP „Park“ su nedavno u ulici Zelenih beretki kaznili nekoliko vozača koji su se nepropisno parkirali, time što su postavili tzv. blokade na točkove, a što je izazvalo lavinu komentara na društvenim mrežama.

Sistem blokade

Mirza Ramić, portparol KJKP „Rad“, ističe kako na dnevnoj bazi na parkinzima kojima upravlja preduzeće „Rad“ zabilježe nekoliko slučajeva zloupotrebe parking prostora, a pojasnio je i kako funkcionira sistem blokade.

- „Blokade“ su uvedene još 2016. godine Uredbom o organizaciji i načinu naplate parkinga u Kantonu Sarajevo. One se postavljaju u slučajevima kada korisnik nema istaknutu parking kartu na vidljivom mjestu, ne izvrši plaćanje parkinga u roku od 10 minuta od parkiranja, u tom slučaju se postavljaju tzv. blokade na točkove, doplatni nalog na prednje vjetrobransko staklo, te na vozačeva vrata naljepnica upozorenja da je postavljena blokada. Ukoliko pokrene vozilo na vlastitu inicijativu, može doći do oštećenja vozila, iako „blokade“ nisu dizajnirane da oštećuju vozilo - ističe Ramić.

Visoke kazne

Također, istom uredbom definirano je nepropisno parkiranje na mjesta predviđena za osobe s invaliditetom bez odgovarajuće dozvole.

- Suština je da se spriječi zloupotreba parking prostora zbog 1 ili 2 KM. Pored ove uredbe, MUP KS ima ovlasti da izda prekršajne naloge zbog nepropisnog parkiranja ili da angažira pauk-službu kako bi se uklonila vozila koja ometaju odvijanje saobraćaja. Vozači plaćaju doplatni nalog u iznosu od 30 KM - kaže Ramić.

Nacrt zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira u Kantonu Sarajevo predviđa novčane kazne za naročito drsko ponašanje, koje se ogleda u nepropisnom zaustavljanju i parkiranju automobila na trotoarima i pješačkim stazama, a kreću se od 400 do 1.200 KM, dok kazna za parkiranje na mjesto za osobe s invaliditetom iznosi 200 KM i jedan kazneni bod.

Komentari građana

Podijeljeno je mišljenje građana, neki podržavaju ove mjere, dok drugi tvrde kako ih „skup“ parking tjera da nepropisno parkiraju.

- „U centru Sarajeva je postalo gotovo nemoguće naći parking, a to što nije zauzeto je minimalno 3 KM po satu, dok je na Ilidži, recimo, 1KM sat“, „Parking nije besplatan, kad imaš auto, treba da imaš i za parking“ - neki su od komentara građana.