Bajden zvanično poredao prioritete: Na zapadnom Balkanu će djelovati zajedno sa EU!

joe
Novoizabrani predsjedik je podvukao svoju predanost jačanju demokratije, zajedničkim djelovanjem, i saradnjom na zajedničkim izazovima kakvi su Iran, Bjelorusija, Ukrajina i Zapadni Balkan – navedeno je.

 

Novoizabrani američki predsjednik Džo Bajden potvrdio je da će Zapadni Balkan biti među njegovim prioritetima u vanjskoj politici, otkriva portal Avaz.ba. Naime, ured novoizabranog predsjednika SAD objavio je o čemu je Bajden razgovarao sa liderima Evropske komisije, Vijeća Evropske unije i Sjevernoatlanskog saveza.

- Novoizabrani predsjednik je naglasio važnost saradnje SAD i Evropske unije u pitanjima od zajedničkog interesa, uključujući Iran, Bjelorusiju, Ukrajinu i Zapadni Balkan – između ostalog navodi se u službenom saopćenju Bajdenovog tranzicionog tima.

Na ovaj način su potvrđene sve ranije prognoze da će Bajden osnažiti ulogu SAD u regiji, a posebno u Bosni i Hercegovini. Također, još konkretnije Bajden je o Balkanu razgovarao sa predsjednikom Evropskog vijeća Šarlom Mišelom (Charles Michel).

- Novoizabrani predsjedik je podvukao svoju predanost jačanju demokratije, zajedničkim djelovanjem, i saradnjom na zajedničkim izazovima kakvi su Iran, Bjelorusija, Ukrajina i Zapadni Balkan – navedeno je.

Zapadni Balkan se, dakle pominje u pogledu saradnje EU i SAD koja će biti osnažena u narednom periodu. To ukazuje da će Bajden djelovati zajednički sa čelnicima iz Brisela, što može biti presudno u napretku naše države ka članstvu u EU i NATO.