Bajram-namaz klanjan u banjalučkoj Ferhadiji

Vjernici iz Banjaluke, gradova Bosne i Hercegovine i dijaspore, jutros su klanjali bajram-namaz u Ferhat-pašinoj džamiji u Banjaluci, a Osman ef. Kozlić, muftija banjalučki, koji je predvodio molitvu poručio je da bez praštanja nema budućnosti.

Vjernici iz Banjaluke, gradova Bosne i Hercegovine i dijaspore, jutros su klanjali bajram-namaz u Ferhat-pašinoj džamiji u Banjaluci, a Osman ef. Kozlić, muftija banjalučki, koji je predvodio molitvu poručio je da bez praštanja nema budućnosti.

"S obzirom da je mjesec ramazan mjesec intenzivnog posta, 30 dana, ovo je velika pobjeda za one koji su izdržali taj napor i u tom periodu, u tih 30 dana tražili su oprost od Gospodara svijetova za svoje propuste, grijehe, tako da je moja današnja poruka Kur'anski ajet u kojem se kaže 'Drži se praštanja"", rekao je Kozlić.

Prema njegovim riječima "ako želimo od Boga dragog da zadobijemo, zaslužimo oprost onda moramo biti spremni da priznamo svoje greške i propuste, da oprostimo onima koji su nam načinili neku nepravdu i štetu".

"To se odnosi na nas na individualnom i na kolektivnom planu. Bez praštanja nema budućnosti. Bog je onaj koji voli praštanje koji puno prašta i naređuje nam da praštamo u ovom mjesecu i na ovaj blagdan", istakao je muftija banjalučki.

Čestitao je praznik svim muslimanima riječima "Bajram šerif mubarek olsun".

Radostan je i da je ispostio prethodnih 30 dana jer je sada duhovno jači, a iako je izgubio nekoliko kilograma u pitanju je velika pobjeda.

"Čuvajmo post, u svim religijskim tradicijama, to je dobro zdravo i korisno za naše društvo, mi sada idemo kućama na doručak, na baklavu, kafu, s komšijama podijeliti radost, jer nije radost ako je ne podijelimo", kazao je Kozlić u obraćanju novinarima nakon bajram-namaza.

Prema njegovim riječima, tokom mjeseca ramazana teravih-namaz se klanjao na 11 mjesta od Čelinca do Laktaša, a Bajram na osam mjesta.

"Ima vjernika po našim džamijama vidjeli ste i ovdje u Ferhadiji - ona je naravno posebno mjesto", kazao je Kozlić.

Fahrudin Dervović, porijeklom iz Banjaluke, na bajram-namaz stigao je iz Sarajeva da vidi obnovljenu Ferhat-pašinu džamiju

"Bajram ću da obilježim kod rođaka, prijatelja, biće lijepo", kazao je Dervović.

Banjalučanin Murat Bajrić, koji trenutno živi u Austriji, treći put je stigao na bajram-namaz u Ferhadiju i to pred sam početak molitve, ali je zadovoljan što je, iako je juče radio, jutros uspio stići u Banjaluku.

"Ovaj praznik za nas znači jedan poseban osjećaj. Provodimo ga u krugu familije na najbolji mogući način, to je za nas nešto to se ne može opisati riječima", rekao je Sandi Šejh.

Banjalučanin Aldin Husejinagić, koji inače praznik proslavlja u krugu porodice, provodeći vrijeme s dragim ljudim kaže da će mu ove godine Ramazansk bajram biti malo tužniji nego inače jer mu roditelji nisu u gradu, a nema druge rodbine u blizini