Bajrić: Bihać može dobiti aerodrom za tri godine, vrijeme je da se država oduži Krajini

aerodrom
Direktor preduzeća „Aerodrom Bihać“ očekuje da će 2021. uraditi historijski korak odnosno predati zahtjev za građevinsku saglasnost

 

Izgradnja aerodroma u Bihaću trebala bi biti završena u naredne dvije do tri godine ukoliko država ispuni svoje obaveze prema Krajini.

To je za „Avaz“ potvrdio v. d. direktora preduzeća „Aerodrom Bihać“ Adnan Bajrić kazavši da je u toku revizija glavnog projekta za vodnu saglasnost odnosno izrada projekta za Aeronautičku studiju, a u okviru urbanističke saglasnosti.

- Projekat bi ukupno trebao koštati oko 100 miliona i dodatnih 10 do 20 miliona za zemljište. Cijena je varijabilna, tolerancija je oko 10 posto. Planirali smo da je za izgradnju piste, terminala i popratnih objekata potrebno nekih 100 miliona KM – kaže Bajrić.

„Aerodrom Bihać" je od 2016. do 2019. godine od Federalnog ministarstva za promet i komunikacije dobio u više navrata 8.775.606 KM, koje je utrošio shodno aplikaciji i ugovoru.

Izgrađen je kompleks aerodromskih zgrada, poletno-slijetna staza, projektna dokumentacija, izgrađene pristupne ceste te ishodovani atesti, licence i dozvole. Novac je utrošen i za eksproprijaciju zemljišta.

- A za 2020. smo aplicirali i dobili 300.000. KM kao i u novembru-decembru 2020. 500.000 KM. Taj novac bit će usmjeren za nadzor nad izvođenjem radova na izgradnji testne dionice poletno-slijetne staze, izradu Aeronautičke studije te tekuće troškove poslovanja. Ukupno smo dobili 9.575.607 KM – rekao nam je Bajrić.

Bajrić kaže da su tokom 2019. i 2020. godine dostavili sve neophodne informacije i izvještaje Ministarstvu u vezi s prijenosom nadležnosti JP sa nivoa Grada na nivo FBiH.

- Konačnu odluku u vezi s omjerom, pravima i obavezama donijet će Gradsko vijeće Grada Bihaća, jer smatramo da je vrijeme da se država napokon oduži Krajini. Okolišna dozvola, glavni projekat i Zahtjev za urbanističku obavezuje nas u JP i Gradu Bihaću kao i Vladu FBiH da finansira ili se zaduži za sredstva za izgradnju aerodroma, jer USK stotine miliona maraka doprinese putem akciza i putarina na gorivo, a od Vlade FBiH općenito za projekte dobije mrvice, što je nekorektno i neprihvatljivo - dodao je Bajrić.

Očekuje da će 2021. uraditi historijski korak odnosno predati zahtjev za građevinsku saglasnost.

- Nadamo se i da ćemo kroz zakon o javnom i privatnom partnerstvu biti konkurentni i potencijalnim investitorima sa Istoka sa kojima smo prošli određen broj koraka i vjerujemo da ćemo ostvariti saradnju kroz BOT - rekao nam je Bajrić.