Bakalar: Nema ustavnih i zakonskih smetnji za organizaciju i provedbu izbora

.
Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) Željko Bakalar poručio je da nema ustavnih i zakonskih smetnji za organizaciju općih izbora i provedbu izbornih rezultata nakon oktobra 2022. godine.

 

Ova precizna konstatacija stiže nakon intervjua lidera HDZ-a Dragana Čovića za HRT gdje je, između ostalog, izjavio da ne postoje formalno-pravni uslovi za organiziranje izbora.

"Zakonski se trenutačno stanje ne može komparirati sa nemogućnošću provedbe izbora u Mostaru. Ostaje ustavna i zakonska diskriminacija i to je smetnja evropskom putu BiH", rekao je Bakalar.

Bakalar je na svom Twitteru objavio i dijelove zakona koji govore o organizaciji i provedbi izbora u Bosni i Hercegovini.

Visoki predstavnik Christian Schmidt poručio je da će izbori biti održani u oktobru, bez obzira na ishod pregovora o izmjenama Izbornog zakona.

Javna je tajna da postoji plan stranaka okupljenih oko HDZ-a da bojkotuju izbore 2022. godine ukoliko se ne dogodi reforma izbornog zakonodavstva kojom bi oni bili iole zadovoljni.

Iako još uvijek nije osiguran novac za održavanje općih izbora, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) počela je s pripremom. Nekoliko aktivnosti je obavljeno, a uskoro će objaviti i javni poziv za nabavku izbornog materijala, potvrđeno je za Klix.ba.

Prema ranije utvrđenim propisima, opći izbori u Bosni i Hercegovini trebaju biti održani u oktobru 2022. godine, ali bh. vlasti još uvijek nisu ispunile svoju zakonsku obavezu koja se odnosi na osiguravanje novčanih sredstava.

Foto: Klix