Bakir Izetbegović s ambasadorima Irana i Pakistana

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio je danas u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Islamske Republike Pakistan u BiH Muhammada Khalida Rao.

S njim su u razgovoru naglašeni dobri prijateljski odnosi Pakistana i Bosne i Hercegovine i iskazana obostrana namjera da se ti odnosi i nastave jačati, posebno u oblasti ekonomske saradnje.

U tom smislu predsjedavajući Izetbegović naglasio je da je velika mogućnost za privrednu saradnju dviju država u povoljnim bescarinskim aranžmanima koje Bosne i Hercegovine ima s Evropskom unijom i u okviru kojih bi bosanskohercegovačko-pakistanski joint-venturi imali iste pogodnosti.

- Ambasador Rao izrazio je spremnost da se organizira posjeta bosanskohercegovačkih privrednika Pakistanu te je zahvalio predsjedavajućem Izetbegoviću za prijem sa željom da se Bosna i Hercegovina što prije priključi EU i NATO savezu - saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakira Izetbegovića, prenosi Sektor za odnose s javnošću PS BiH.



Izetbegović-Heidari: Odnosi dvije države primjer dobrih prijateljskih veza

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio je danas u posjetu ambasadora Islamske Republike Iran u BiH Mahmouda Heidarija, koji je tom prigodom čestitao Izetbegoviću na reizboru za predsjednika Stranke demokratske akcije(SDA), izrazivši uvjerenje da će on  nastaviti borbu za zaštitu identiteta naroda i integriteta BiH - pišu Vijesti.ba.

Sagovornici su konstatovali da su odnosi dvije države primjer dobrih prijateljskih veza i saradnje, te je iskazana obostrana namjera da se postojeći odnosi nastave jačati i putem parlamentarne saradnje.

Razgovarano je i o aktuelnoj političkoj situaciji u obje zemlje, pri čemu je ambasador Heidari izrazio nadu za što skorijim konstituisanjem vlasti u BiH.

Predsjedavajući Izetbegović je ponovo naglasio stav da je formiranje vlasti u BiH moguće okončati veoma brzo ukoliko svi akteri budu poštovali Ustav i princip vladavine zakona, saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH.