Bakir Izetbegović vodi dvije stranke – Demokratsku frontu i SDA

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine odbija da se spušta na nivo patetičnog populizma kojim Demokratska fronta (DF) pokušava odbraniti ponovnu izdaju lijeve i građanske ideje, omogućavanjem apsolutne vladavine nacionalističkim strankama SDA-u, HDZ-u BiH i SNSD-u.

Koliko su vjerodostojni u DF-u vidjet će svako ko pročita otvoreno pismo Željka Komšića iz januara 2018. godine u kojem je govorio isto što DF govori u današnjem saopštenju. Razlika je u tome što je u svom pismu Komšić tada argumentovano optuživao SDA za rušenje i prodaju države, te pozivao građane da se odupru politici SDA i ne dozvole izdaju onoga što je 'branjeno krvlju'. Danas su sve to zaboravili jer treba odbraniti neodbranjivo, te pokušavaju ubijediti građane da vjeruju njihovim lažima, a ne svojim očima. 

Zato danas populistički i isprazno prozivaju SDP BiH zbog vjernosti svojim principima i predizbornim obećanjima. U jednom su ipak u pravu. Za razliku od Željka Komšića i DF-a, mi, u SDP BiH, ostajemo vjerni ideji izgradnje društva oslobođenog nacionalističkih i klijentelističkih principa vođenja politike, zbog kojih DF i SDA zajedno HDZ-u i SNSD-u daju sve što im mogu dati. Od mjesta ambasadora u NATO-u, do rekordnog broja ministarskih i direktorskih mjesta na svim nivoima. 

Ondje gdje nema HDZ-a i SNSD-a, poput USK, DF za partnera uzima veleizdajnika i presuđenog ratnog zločinca Fikreta Abdića. Mi, u Socijaldemokratskoj partiji BiH, smo mogli prihvatiti ponudu SDA i biti na mjestu DF-a ili zajedno s njima. Donijeli smo odluku da nećemo slagati birače i da izgradnja multietničke Bosne i Hercegovine za nas nema alternative, te da je ne možemo voditi kao dio “reprezentacije” jednog naroda, bez obzira u kakvu oblandu to uvijali. 

DF je donio drugačiju odluku, izabrali su SDA. To je njihov izbor i ne trebaju se ljutiti što mi nismo na to pristali. Mi samo iznosimo činjenice i one su nepobitne. Za nas je u svakom slučaju interes Bosne i Hercegovine i njenih građana iznad interesa bilo kojeg pojedinca ili stranke i to smo pokazali i pokazat ćemo prilikom glasanja u svakom parlamentu u kojem imamo svoje zastupnike.

Koliko se ko bori za ravnopravnost građana, najbolje se vidi po stranačkim listama i zastupnicima na svim nivoima. Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine je jedina partija koja na nivoima gdje ima izabrane zastupnike, ima zastupnike iz svih naroda. Dok organizacije SDP-a jačaju svaki dan u zapadnoj Hercegovini, gdje imamo zastupnike i vijećnike, te na području Republike Srpske, DF, kojeg tamo nema ni u tragovima, nama drži lekcije o njihovoj tobožnjoj brizi za multietičnost. 

To obrazlažu kroz predlaganja kandidata za novog kantonalnog premijera u Sarajevu Marija Nenadića. Pri tome ni on nije iz samozvane multietničke DF, već iz bošnjačkog SBB-a. Ako je i od prodavača magle iz DF-a, puno je.

Sinoć je Bakir Izetbegović izjavio da su SDA, DF i SBB rušenje kantonalne vlade u Sarajevu dogovorili još u maju. Ovom prilikom pozivamo predsjednike SBB-a, SDA i DF-a da građanima kažu koji od njih ne govori istinu i da li je onda čitava priča o navodnom nezadovoljstvu pojedinim postupcima Vlade KS