Heftičnjak: Bakir je pustio NES niz Neretvu u Hercegovini, a evo izgleda da će ih pustiti i niz Unu i Sanu u Krajini

heft234

U rubrici ''Heftičnjak'' analiziramo i komentarišemo ključni događaj u sedmici iza nas. Tema sedmice je izvjestan pad Vlade Unsko-sanskog kantona. Ljubav između SDA i NES-a bila je kratka. I neiskrena. 

Davno je Momčilo Bajagić sa svojim Instruktorima opjevao kako to padaju vlade: već su mnoge pale vlasti, pa ćeš i ti dragi pasti, pada, pada, pada, pada, šta to pada, pada vlada... Bajaga je ovu pjesmu napisao za film ''Profesionalac'' Dušana Kovačevića, ali ona je postala himna ovih prostora, čim neko najavi da će kakva vlada pasti, a toga u Bosni i Hercegovini ne fali jer ima državna, dvije entitetske, deset kantonalnih i jedna Brčko Distrikta – dakle – 14! Za sutra se najavljuje da će na sjednici skupštine Unsko-sanskog kantona biti izglasano nepovjerenje trenutnoj vladi našeg kantona. Ljubav između SDA i NES-a je izgleda bila kratka. I neiskrena. Bakir Izetbegović je pustio NES niz Neretvu u Hercegovini, a evo izgleda da će ih pustiti i niz Unu i Sanu u Krajini. 

 

Kako se špekuliše, novu većinu će činiti stranke Trojke, SDA, Pomak i dva bivša zastupnika NES-a. A ljubav između SDA i NES-a je trajala samo osam mjeseci. Bilo je pitanje momenta kada će stara ''lija'' – SDA učiniti sve da skine NES sa upravljačke pozicije u USK. Tako će SDA umjesto Mustafe Ružnića postaviti svog čovjeka za premijera, te će dobiti i Ministarstvo zdravstva i socijalne politike, Ministarstvo za pitanje boraca i RVI, Ministarstvo pravosuđa i uprave, te Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Nikšić i Izetbegović su prvo sklopili pakt u Hercegovini bez NES-a, a u Krajini bi SDP trebao dobiti Ministarstvo finansija, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta, te Ministarstvo unutrašnjih poslova. U novu Vladu su se ugurali i Konaković – njegova stranka će dobiti ministarstvo privrede, a i Forto te će Našoj stranci pripasti Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša. Utješna nagrada: predsjednik Skupštine pripast će stranci Pomak. Iz Vlasti su ispale NES, DF i SBiH. Šta će ovo značiti za građane?

 

Građani Unsko-sanskog kantona neće imati bilo kakvu fajdu od ovih ''promjena''. Radi se o običnoj zamjeni stranaka koje su postale intresno-korupciono blato u koje je uvaljano čitavo društvo. Bila SDA ili NES, evo uvjerili smo se nakon više od 25 godina, da nema nikakve razlike, te da posebno dobro prođu oni poslanici – preletači koji dobro unovče svoje ruke u Skupštini. To mogu raditi jer nema pravosuđa da ove kriminalce strpa u zatvor. Sve dok je tada valjat ćemo se u blatu, a stranke će mijenjati ministre, partnere, a preletači će živjeti kao bubrezi u loju. Ovo će biti žestok udarac za NES, najveći nakon što joj je uhapšen zamjenik potpredsjednika Ibrahim Hadžibajrić. Oni će bez vlasti teško ferecerati, jer njihov način opstanka je bila moć koju su crpili iz budžeta. Onaj kantonalni im bježi iz ruke, a ostao im je samo onaj cazinski. To je ipak premalo za ozbiljnu stranku...