Heftičnjak: Bakir u Cazinu: U pravu je – riješio je sve probleme za 30 godina – doduše njegove!

heft145

U rubrici ''Heftičnjak'' analiziramo i komentarišemo dešavanja u sedmici iza nas. Ovo je pregled protekle hefte, sa našim osvrtom i analizom političkih i društvenih dešavanja.

Bakir Izetbegović boravio u Cazinu i šokirao izjavom- pročitajte kako su to komentarisali Krajišnici…

Ovo je hefa u kojoj nas je zijaretio predsjednik SDA Bakir Izetbegović. U Krajini je Bakir uspio da nadmaši samog sebe. Došao nam je da u danima Ramazana i iftara obilazi lokalne odbore svoje stranke, da pravi stranačku kampanju, a njegova izjava na iftaru u Cazinu, na kojem je, između ostaloga rekao, da je SDA najjača stranka koja je riješila sve probleme u BiH u zadnjih 30 godina, pokazala je da lider SDA nema ni obraza niti oni što su ga slušali imaju imalo realnosti u svojim glavama. Oni Krajišnici, kao i svi Bosanci i Hercegovci, koji znaju sabrati dva i dva i koji nisu interesno vezani za organizaciju kojom upravlja B. I. brutalno su odgovorili na ovu nebulozu. Govoriti ovo u Krajini koja je demokrafski opustošena, kada nam se po 100. put laže da će Krajina biti uvezana autoputem, da će se napraviti aerodrom u Bihaću, da će raditi Unska pruga, da porodilje imaju naknade kao u Sarajevu, da ljekari, učitelji i policajci imaju približnu platu na prostoru čitave zemlje..., nije samo licemjerno nego i bezobrazno. Jedan od komentara na našem portalu kaže: ''Mene bi bilo kao predsjednika vladajuće stranke strah Allaha dž.š. iftariti dok nam narod prevrće po kontejnerima i traži po smeću sebi hranu... Poskupili ste od hrane do goriva sve i ubijate ostatak naroda što je ostao da živi u toj napaćenoj zemlji. Bitno je da ste se vi nakrali i sebe obezbijedili...'' Ali jedno mu se mora priznati – on je za 30 godina uspio riješiti sve svoje probleme. A narod neka puca selfije s njim...

 

Skandalozno: Dodik na Trgu Krajine dočekan pjesmom "E moj Šmite ne kači se s nama, ubit će te lole..."

Milorad Dodik sve pada niže. Pokušava da mobiliše sve razpoložive nacionaliste i ovisnike o njegovom režimu, a penzionere je plaćao i po 20 KM da dođu na njegov protesni skup u Banjoj Luci. Formalno ovaj skup, genijalnog naizma - "Sloboda" – organizirao je BORS, ali svi znaju da iza toga stoji SNSD i Dodik. Na skupu je, osim opskurnog nacionalizma, simbola pod kojima je počinjen genocid u Srebrenici i jeftnog patriotskog šunda, bilo i ozbiljnih prijetnji. Kako se Mile D. Približavao okupljenoj masi, raja je počela da se žari i pali, a u tom žaru su i zapjevali: ''Iz Milića krenula je svita da obori Kristijana Šmita. E moj Šmite ne kači se s nama, ubit će te lole''. Dodika je pratio harmonikaš, kojeg je lider SNSD nagradio novčanicama. Sa njim je došla i predsjednica RS Željka Cvijanović. Nasilje, nacionalizam, isključivost i okrenutost Putinu jedino je što Milorad Dodik može danas ponuditi. To valjda vide i u međunarodnoj zajednici, koja ne smije zatvarati oči, niti ga treba uzimati kao političara sa kojim se više sarađuje. Možda djeluje da ga je pjesma ponijela na Trgu Krajine, ali prije će biti da je Mile svoje odsvirao...

 

U Stocu sutra Dan žalosti: Od posljedica zemljotresa tragično stradala Elmira Sefo

Ovo je sedmica u kojoj je Bosnu i Hercegovinu pogodio težak zemljotres. Epicentar je bio blizu Stoca, a nažalost odnio je i jedan ljudski život. Načelnik Stoca Stjepan Bošković uputio je uputio saučešće porodici smrtno stradale Elmire Sefo i nedjelju, dan dženaze, proglasio za dan žalosti te općine. Bilo je dosta i materijalne štete u Stocu, Ljubinju, Berkovićima i Čapljini, a u pomoć su pritekle službe, komunalne, vatrogasci, a svoj posao su u skopu svojih mogućnosti odradili i ljekari i zdravstveni radnici. Hercegovina se, nažalost, i dalje trese, a opasnost od odrona, kamenja i žbuke koja je pokrenuta s ruševnih i starih objekata, je itekako prisutna. Ova nesreća je malo zbiližila ljude u Stocu i iskazana je solidarnost što je za pohvalu. Našim Hercegovcima želimo mirno tlo i puno sreće u budućnosti. Krajina je uvijek bila spremna pomoći i ovaj će put ako za to bude potrebe.

 

Plenković: Štetu koju je Milanović napravio u odnosu s Bošnjacima neće isprati ni mostarske kiše

 hrvatski premijer Andrej Plenković u Hrvatskom saboru odgovorio zastupniku Mosta Nini Raspudiću, koji je inače rođeni Mostarac, na upit šta je s izbornom reformom u BiH. Plenković je u svom odgovoru najviše naružio predsjednika Zorana Milanovića a usput je na ruke opravo i Ninu Raspudića. ''Štetu koju je za interese Hrvata u BiH napravio karijes sa Pantovčaka kada je Bošnjacima rekao: 'Prvo sapun, pa onda parfem'', neće isprati ni mostarske kiše, ni Nijagarini vodopadi. Vi znate dinarski kod, ja ga imam isto kao i vi, da vam neko to kaže, vi sa tim ljudima ne biste pričali deset generacija, djeca bi se tukla na stanici", kazao je Plenković. Dodao je da oni u Hrvatskoj trpe "štetočinu koja zastupa proruske stavove već mjesecima". Vremena se mijenjaju, a ispada da glas razuma dolazi iz HDZ-a Hrvatske, stranke koju je osnovao Franjo Tuđman. A najviše štetočine su oni koji su rođeni u BiH ili su bili predsjednici SDP-a, poput Milanovića.

 

Izbori u Sloveniji: Može li bivši menadžer državnog preduzeća skinuti Janšu s vlasti?

Danas se održavaju važni izbori u dvije zemlje. U Francuskoj, što je važno za dalju budućnost Evrope i u Sloveniji, što može uticati na odnose u našoj regiji. Macron ili Le Pen vrlo je jasno pitanje, odnosno da li da EU ostane u životu ili da ide na daljnje urušavanje. Macron ima svojih mana, ali ipak ako se uporedi sa Le Pen koja je žestoki nacionalista i koja se smatra saveznikom Putina, jasno je da bi njegov izbor umirio jedan dio Evrope, što je za Bosnu i Hercegovinu važno. U Sloveniji bi bilo važno s vlasti zbaciti Janeza Janšu, koji je do jučer pisao prijedloge o novoj podjeli granica na Balkanu, čime bi bila ugrožena naša država. Upravo će se voditi i ključna borba između Janšine Slovenske demokratske stranke i liberalnog Pokreta sloboda. Rezultati pojedinih anketa, među kojima su one listova Dnevnik i Večer iz sredine ove sedmice, kazuju da će Pokret sloboda biti relativni pobjednik izbora. Na čelu Pokreta sloboda je Robert Golob koji je dugo bio na čelu državnog energetskog preduzeća GEN.

Tijesna je utrka i za treće mjesto, i to između Socijaldemokratske stranke i Ljevice. Očekuje se da će cenzus preći i Lista Marjana Šarca, bivšeg premijera, liberala.