Heftičnjak: Bakirova razmažena ministrica

heft131

U rubrici ''Heftičnjak'' analiziramo i komentarišemo dešavanja u sedmici iza nas. Ovo je pregled protekle hefte, sa našim osvrtom i analizom političkih i društvenih dešavanja.

I dok su građani BiH ,,razmaženi”, Bisera Turković u trgovinu ide sa službenim automobilom i tjelohraniteljima

Niko kao Bakir Izetbegović nije instalirao takvu plejadu poslušnika, ljudi bez kičme i ikakvog političkog karaktera. Kako su poslušni prema svom stranačkom šefu, u toj mjeri su bahati prema narodu. Neko ko se pokazao kao gromada bahatosti jest ministrica vanjskih poslova BiH – Bisera Turković. Ona je govorila na jednoj televiziji sa takvim nipodaštavajućim stavom o ljudima u Bosni i Hercegovini da joj može pozavidjeti i Bakir Izetbegović. ''Niko ne treba da bude umoran od toga. Niko. Svi mi imamo jako dobar život... Onaj koji ima toplinu u domu, svjetlo, koji ima nešto da pojede, ne može biti umoran. Mislim da smo mi razmaženi'', kazala je Turkovićeva i ostala živa. A u kakvom izobilju, koje joj pruža politika i funkcija, ona živi najbolje oslikava njen imovinski karton kao i svakodnevno ponašanje, pa je tako u vrijeme prošlog ramazana, ministrica snimljena kako u kupovinu ide službenim automobilima i kako joj tjelohranitelji nose kese. Šta je to drugo, nego razmaženost? Ali uslijedilo je objašnjenje koje je ražestilo javnost. ''Vjerovali ili ne, zamjenici predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH moraju biti pod službenom pratnjom 24 sata, pa i onda kada obavljaju privatne obaveze. Vjerujte da bi i meni bilo draže da sam kupovinu obavila u miru sa porodicom za vikend nego da sam to uradila ovako, u zadnji tren, pred iftar nakon dugog radnog dana.

Ali, mora se brinuti i o porodici i domaćinstvu, posebno u ovo vrijeme ramazana – saopćila je tada Turkovićka. Pravi Bakirov kadar. I po stavu i po djelu.

 

Borba za raspodjelu javnih prihoda "podijelila" FBiH: Šta kažu političari

Pred Parlamentom Federacije je budžet kao i prijedlog da se javni prihodi raspoređuju na drugačiji način. Zakon o pripadnosti javnih prihoda je podijelio mišljenja političkih aktera u BiH. Kao što je poznato javnosti, jedina izmjena predviđana je u dijelu koji se odnosi na raspodjelu sredstava od indirektnih poreza između kantona u formi značajanog smanjenja ili brisanja koeficijenta 2 u slučaju Kantona Sarajevo, što je izazvalo veliko negodovanje korisnika kantonalnog budžeta. No, iz Koalicije Država podržavaju ovaj prijedlog rekavši da su u potpunosti okrenuti ka izgradnji Bosne i Hercegovine, države jednakih šansi i prava za sve i na svakom njenom pedlju. Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka rekao je da solidarnost, socijalna pravda i ravnopravan status svih u BiH je temelj koji će osigurati da svaka porodilja, policajac, nastavnik ili medicinski radnik na prostoru cijele BiH imaju ista primanja i jednak iznos plate za isti posao koji obavljaju. "Šteta je da je moralo proći skoro devet godina otkako je Parlament Bosne i Hercegovine usvojio moju inicijativu o usvajanju Zakona o ravnomjernom razvoju i ulaganjima na prostoru cijele BiH, dok se vlast u FBiH nije pokrenula i odlučila da podrži takav princip i pristup. Primanja i plate koje po ovim osnovama ostvare naši građani u bilo kojem kantonu, moraju u istom iznosu biti omogućeni i svakom drugom građaninu, u bilo kojem drugom kantonu.” – istakao je Šepić. Na potezu je Parlament FBiH.

 

Dodikova kćerka se "okomila" i na Samanthu Power, pa "zaključila": Ugasiće mi Ameri Twitter, 100 posto…"

Protekle sedmice Bosnu i Hercegovinu je službeno posjetila šefica USAID-a, Samantha Power, jedna od najvažnijih ličnosti u Bidenovoj administraciji. I dok je Power govorila o nedvosmislenoj podršci Sjedinjenih Država prema Bosni i Hercegovini, kako politički tako i ekonomski, sa druge strane se oglašavala notorna Gorica Dodik, ni po čemu poznata osim što je razmažena kćerka Milorada Dodika. Tako se umišljena Gorica okomila na Samanthu Power, glavnu administratoricu USAID-a, napisavši na Twitteru: "Gospođo Samantha, kada vaš drug Escobar od Crne Gore dobije pare da im pomogne za otcjepljenje, kako se to zove kod vas?! Ili kada vaš ambasador u BiH sa svojim dečkom/mužem uživa za sve pare koje dobija od sarajevske političke elite da bi ćutao na njihovo zlo, ima li to neki naziv". Uz to je i dodala: "Ugasiće mi Ameri Twitter 100%" (uz emotikona koji plače od smijeha). Neće ti ugasiti profil, Gorice, sve dok ne budeš veličala ratne zločince i međunarodne kriminalce. Imati mišljenje je OK, ali veličati ljude koji s počinili genocid, e tu Twitter nema milosti. Možeš ti napadati Samanthu koliko hoćeš, ali sve dok ne veličaš Mladića i Karadžića imaš pravo pisati na Twitteru. Do tebe je.

 

Bh. fustaleri nakon poraza od najbolje ekipe na svijetu: Cilj ostaje četvrtfinale

Futsal reprezentacija Bosne i Hercegovine ispisuje historiju – igra na svom prvom Evropskom prvenstvu. Naši momci su već ostvarili odličan rezultat plasirajući se u Nizozemsku gdje se igra prvenstvo. U prvoj utakmici na turniru izgubili smo od Španije sa rezultatom 5:1, što je bilo očekivano jer su Španci jedan od glavnih favorita za prvo mjestu. Nakon meča, bh. selektor Ivo Krezo je izjavio: "Čestitam ekipi Španije na zasluženoj pobjedi, ali i mojim igračima na zalaganju. Pokušali smo da defanzivnom igrom spriječimo njihovu pas igru i da kontrama pokušamo nešto da napravimo prema naprijed. U nekim momentima smo i držali loptu u posjedu što je dobra stvar, ali je Španija pokazala kvalitetu i zasluženo pobijedila. Žao nam je što smo olako primili neke golove. Naš cilj je i dalje da se plasiramo u četvrtfinale i dat ćemo sve od sebe u naredne dvije utakmice da to ostvarimo.'' Bosna i Hercegovina će prolaz dalje tražiti protiv Gruzije i Azerbejdžana. Po dvije najbolje selekcije u grupi izborit će četvrtfinale takmičenja. Nema sumnje da će naši momci dati sve od sebe, da ostvarimo barem jednu pobjedu, dok bi plasman u četvrtfinale bio historijski podvig.

 

Preminuo Aki Rahimovski: ‘S neopisivom tugom javljamo da je zauvijek zaspao...‘

 

Otišao je jedan od najprepoznatiljivijih pjevača generacije, pjevač Parnog valjka Aki Rahimovski preminuo je u dobi od 66 godina. Rahimovski je preminuo u Novom Mestu u Sloveniji, nakon što mu je tijekom subotnjeg jutra pozlilo. Aki je u Sloveniji živio posljednjih godina, a ondje je prije dvije godine postao i otac djevojčice koju je dobio sa Slovenkom Barbarom Vesel. Parni valjak je u nadolazećem periodu planirao održati deset koncerata, a mini turneja je trebala početi u februaru. Rahimovski se rodio u Nišu 1955. godine. Kao tinejdžer je bio član nekoliko sastava, a 1975. s gitaristom i skladateljem Huseinom Hasanefendićem – Husom, Juricom Pađenom, i u suradnji s menadžerom Vladimirom Mihaljekom Mihom, osnivaju "Parni valjak". Aki će ostati upamćen po jedinstvenom glasu i neponovljivim izvedbama najvećih hitova legendarnog Valjka, poput "Dođi", "Zagreb ima isti pozivni", "Ugasi me", "Zastave", "Uhvati ritam", "Pusti nek traje", "Moja je pjesma lagana", "Kada me dotakne", "Ljubavna", "Anja", "Neda", "Jesen u meni"...