Banda sa Balkana tereti se za pljačku tešku 20 miliona franaka, među njima i državljanin BiH (38)

čć

U Krivičnom sudu u Lucernu, u Švicarskoj, počelo je suđenje šestorici optuženih za pljačku nakita u vrijednosti 20 miliona švicarskih franaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Prema optužnici, najmanje trojica su sa područja Balkana, odnosno 38-godišnji državljanin BiH koji je rođen u Švicarskoj, državljanin Crne Gore i jedan makedonski državljanin, prenose švicarski mediji.

Četiri torbe pune nakita
Radi se o pljački prodavnice Gubelin koja se nalazi na lucernskom Švanenplac, a koja se desila 26. oktobra, 2019. godine. Tada su dva maskirana napadača upala u draguljarnicu, te vezala tri zaposlene u radnji. Nakon toga su ispraznili sef.

Oni su pobjegli sa četiri torbe pune nakita. Dio plijena je bio sakriven u obližnjoj šumi, a dio u stanu.

Kako pišu švicarski mediji, Crnogorac je jedini koji je u potpunosti priznao zločin i njegovo svjedočenje je od suštinskog značaja.

Prvooptuženi je priznao kako je sa pomoćnikom upao u radnju. Navodno je bio na vezi sa jednim zaposlenim, koji im je bio insajder, ali prvooptuženi je to porekao. Rekao je da je pomoću elektronske kamere snimio sigurnosnu šifru pomoću koje je ušao, te da nije imao insajdera.

Prvooptuženi služio kaznu u Srbiji
Švicarski mediji za prvooptuženog ne navode nacionalnost, nego samo podatak da je svojevremeno služio zatvorsku kaznu u Srbiji.

U optužnici da se jedan od osumnjičenih sa insajderom iz Gubelin-a sastao u Banjoj Luci kako bi dogovorili pljačku, ali je osumnjičeni to porekao rekavši, da se mogao susresti s njim gdje je htio, pa čak i u crkvi, te da nije bilo potrebe da se sa bilo kim sastaje u BiH.

Kada je riječ o državljaninu BiH (38) on je bio sumnjiv zato što je kod njega pronađeno 15.000 franaka u gotovini, i to u stanu gdje je dio plijena pronađen. Na pitanje odakle mu toliki novac, on je rekao da je želio da da depozit za najam stana.