Bandić: Jedini smo čistih namjera ušli u koaliciju, "Trojku" na životu drže interesi stranačkih lidera

politika
Zastupnik Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) u Skupštini Kantona Sarajevo Muamer Bandić je govorio o trenutnoj situaciji u Kantonu Sarajevu, kazavši kako je ponašanje "Trojke", odnosno njenih lidera fokusirano isključivo na lične interese.

 

Bandić je na početku istakao kako nikada ikada nije bila jasnija politička heterogenost stranaka unutar tog koalicionog bloka "Trojke", te da ih na okupu drže samo interesi stranačkih lidera.

"Politička platforma koju provode možda i postoji, ali samo na papiru. U stvarnosti, jedina aktivnost u kojoj su agilni je gola borba za fotelje, a u tome su najglasniji, najostrašćeniji i najjači nekadašnji SDA pripravnici. Pri tome ne biraju metode za rušenje i gaženje političke konkurencije, često se služeći i lažima, dok svoje kadrovske anonimuse, bez ikakvog iskustva rada u javnoj upravi, predstavljaju kao spasioce i genijalce", kazao je Bandić.

Smatra kako je "Trojka" potpuni promašaj i da je to evidentno na svim nivoima vlasti.

"Država BiH je eutanizirana, bez obzira što prvaci 'Trojke' lažu o napretku u EU integracijama, FBiH gotovo blokirana, a Bošnjaci svedeni na političke fikuse HDZ-a i SNSD-a. Čak i ako zanemarimo nesposobnost 'Trojke' da se nosi sa ovim antibosanskim elementima i pogledamo njihove rezultate na lokalnom nivou, vidjet ćemo da ova interesna grupacija nema nijedan ozbiljan politički cilj, nikakvih principa, niti viziju razvoja bilo kojeg segmenta društva ili razvoja institucija bilo kojeg nivoa vlasti. Pri tome im je kadrovska politika potpuni promašaj, što je sada i u potpunosti ogoljeno na lokalnom nivou u općinama Stari Grad, Centar i Novo Sarajevo", istakao je Bandić.

Posebno se osvrnuo na situaciju u Općini Centar gdje se vodi žestoka bitka između kadrova NiP-a.

"Naprimjer, u Općini Centar, stranke 'Trojke' su zajednički predložile i podržale kandidata za načelnika gospodina Mandića (NS). Uz načelničku poziciju, imaju i dovoljan broj vijećničkih mandata da realiziraju projekte koje su predstavili građanima u predizbornoj kampanji, a rezultat nakon tri godine vlasti im je nula. Zašto je to tako nije moje da govorim, niti je način mog djelovanja pljuvanje po ljudima, a i sve što se imalo reći već su rekli vijećnici NiP-a iz Općine Centar kojima je isti taj načelnik, kojeg danas smjenjuju, prije nepune tri godine bio prehrabri i prepošteni, gospodin Mandić. Nasuprot stavu vijećnika NiP-a, predsjednik NiP-a je podržao načelnika Mandića i pokušava održati u životu ovu foteljašku koaliciju", kazao je Bandić.

Prema njegovom mišljenju glavni problem "Trojke" je to što ne postoji dovoljno fotelja i budžeta, koliko ima "gladnih usta".

"Dakle, ono što gledamo je samo puka i bjesomučna borba za vlast, odnosno za budžete, bez ikakvih političkih principa ili konkretnih političkih ciljeva od kojih bi građani imali stvarnu korist. SDP i NS još uvijek govore da je Mandić najbolji načelnik ikad, iako ne podastiru bilo kakav argument za takve tvrdnje. Isto tako govore i za Tanovića, opet bez ikakvog osnova. Ibrahimu Hadžibajriću, također njihovom načelniku, su već združenim snagama proučili fatihu jer im naprosto nije više potreban", poručio je Bandić.

Osvrnuo se i na različita mišljenja koja vladaju u NiP-u, odnosno na ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića.

"Dakle, prvom čovjeku NiP-a je preči koalicioni dogovor, odnosno sopstvena fotelja, jer ga samo održanje postojeće koalicije drži u fotelji ministra vanjskih poslova BiH, a ne interesi građana Općine Centar. Pri tome, potpuno zanemaruje i smatra nevažnim sporazumni odnos koji je uspostavio sa građanima Općine Centar, kada je tražio od njih da svoje povjerenje i svoj glas povjere 'prehrabrom i prepoštenom gospodinu Mandiću', kako ga je u predizbornoj kampanji slatkorječivo titulirao", istakao je Bandić.

Bandić smatra da Konaković krivca za sve ono što "Trojka" ne radi vidi u SBiH

"I dok politički požari bukte na sve strane, a politička kriza u BiH nikad nije bila teža, čelnik NiP-a daje potpuno kontradiktorne izjave pokušavajući tako da starom provjerenom tehnikom 'drž’te lopova' pronađe krivca u nekom drugom i cjelokupnu odgovornost za haos u kome trenutno živimo prebaci na druge. Tako pored SDA i DF-a za sve što 'Trojka' ne radi, krivca pronalazi i u SBiH. Njegova izjava da SBiH nije srcem ušla u ovu koaliciju nema nikakvog osnova i korespondira sa činjeničnim stanjem", kazao je Bandić.

Dodao je da je svo vrijeme "Trojka" traži zamjenu za SBiH, odnosno partnera kojima bi ih mogli zamijeniti.

"Podsjećam one koji su poznati po tome da ne varaju svoje koalicione partnere sa kojima imaju potpisan sporazum, da je SBiH sa strankama 'Trojke' izradila i potpisala Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023 - 2026, u kojem su sadržani principi i mjere, a koje nam niste dopustili da realizujemo. Za to vrijeme, vi ste ti, koji su tzv. 'kupovinom papaka' u svoju mrežu laži uhvatili jednog od zastupnika iz SBiH. Sve vrijeme dok ste bili u koaliciji sa nama, tražili ste drugog koalicijskog partnera i 'lobirali' zastupnike SBiH. Dakle, radili ste sve ono što ste spoticali prethodnom 'režimu' i protiv čega ste na sva zvona najavljivali borbu do smrti. Isto to ste radili i prilikom uspostave vlasti na federalnom nivou i pokazali se gorim ublehama od svojih prethodnika gazeći Ustav FBiH", poručio je Bandić.

Na kraju se direktno obratio predstavnicima stranaka "Trojke" kazavši da nemaju pravo da troše živote građana Sarajeva.

"Gospodo 'Trojkaši', nemaju građani Centra, Novog Sarajeva i Starog Grada sve vrijeme ovog svijeta da se igrate sa njima, da im lažete o prehrabrim, prepoštenim i presposobnim, a onda predlažete da se istima izglasa nepovjerenje. Potrošili ste poklonjeno povjerenje i tri godine života našim građanima svojim lažima. Vi više nemate prava da trošite živote ni nama, a ni našoj djeci vašim neodgovornim i neozbiljnim potezima. A za kraj, osvijestio bih sve one koji su na preporuku prehrabrih, prepoštenih i prečasnih dali glas svojim nekompetentnim jurišnicima na budžete jednim citatom Abrahama Linkolna:

"Metak može ubiti jednog vašeg neprijatelja, ali glasački listić je opasniji od metka, jer možete ubiti budućnost vašeg djeteta", na kraju je poručio Bandić.