Banja Luka finansira taksi za osobe s invaliditetom, Sarajevo nema prilagođen ni javni prijevoz

Banja Luka već dvije godine ima taksi službu za prijevoz osoba s invaliditetom. Taksi vozilo je dostupno cijeli dan i prilagođeno je u potpunosti za osobe koje koriste kolica. Osobe s invaliditetom ne moraju više izlaziti iz kolica već putem rampe uđu u vozilu, a kaiševima budu osigurani tokom vožnje.

Ovu uslugu realizovao je Grad Banja Luka koji sufinansira sve vožnje invalidnih osoba, pa tako ove osobe plaćaju startnu cijenu od 0,40 KM i 0,40 KM po kilometru, dok Grad plaća 2,57 KM za start i 1,57 KM po kilometru.

"Ova usluga je dogovorena u komunikaciji s gradskim udruženjem invalida i stalno radimo na tome da se poboljša. Na njihov zahtjev i prijedlog, koji smo prihvatili, usluga je postala cjelodnevna i tražimo veće vozilo", rekao nam je Milenko Šajić, koordinator za saradnju sa sredstvima informisanja u Gradu Banja Luka.

Prema njegovim riječima, ovo taksi vozilo ima od pet do 15 vožnji dnevno. U RS su jedini koji imaju ovakvu uslugu.

Glavni grad BiH nažalost nema ovakvu uslugu, a nažalost ni gradski prijevoz nije prilagođen osobama s invaliditetom. Ako jeste vozilo, nije stajalište. Sekretarka Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije BiH Elvira Bešlija kazala je kako bi često koristila usluge ovakve taksi službe jer iako nekako uđe u gradski prijevoz, on vozi samo na određenoj relaciji.

"Državne/entitetske/kantonalne vlasti bi trebale finansirati tog vozača da se osposobi za ovakvu vrstu prijevoza i da vozilo bude opremljeno prema najvažnijim standardima. To bi bilo od velikog značaja pogotovo ako bi cijena bila prilagođena. Neki paraplegičari imaju svoja vozila, ali velika većina ih nema i snalazi se kako zna i umije. Neko ih mora voziti. Potrebno je malo dobre volje i ne tako velika sredstva za ovakvu uslugu jer gradski prijevoz neće zadugo biti prilagođen", kazala je Bešlija.

Predsjednik Saveza udruženja ratnih vojnih invalida i paraplegičara FBiH Mujo Aganović kazao je kako je svaki napredak u pravcu olakšavanja i normalizacije života koji bi pojednostavio kretanje i životne tokove osoba s invaliditetom dobar, te je primjer Banje Luke za svaku pohvalu.

"U svijetu postoje države koje su to dobro uredile u smislu kretanja, prilaza ustanovama i osobe s invaliditetom su tu izjednačene. U BiH su neravnopravne. Radilo se na tome, ali ne dovoljno. Činjenica je da RVI od Vlade FBiH dobijaju putničke automobile kao ortopedsko pomagalo i zahvalni smo im, ali civilni invalidi nemaju tu mogućnost. Vrlo malo gradova, opština i institucija u BiH je prilagođeno osobama s invaliditetom i na tome se treba raditi", rekao je Aganović.

Osobe s invaliditetom izrazile su nadu da će BiH u saradnji s međunarodnim institucijama i organizacijama posvetiti više pažnje ovom problemu kako bi se i oni osjećali ravnopravnim građanima ove države.