Banja Luka nakon četiri godine dobila grb i zastavu

Home

Banja Luka nakon četiri godine dobila grb i zastavu


Skupština Grada Banja Luka usvojila je na 13. zasjedanju Prijedlog Statutarne odluke o utvrđivanju simbola grada čime je Banja Luka, nakon više neuspjelih pokušaja da se usvoje novi simboli, konačno dobila grb i zastavu.

"To je jedna od priča koja traje već četiri godine i koja je sada okončana. Nakon odluke Ustavnog suda Republike Srpske, Grad Banja Luka formalno-pravno nije imao simbole. Nacrt novih simobla je usvojen u aprilu, provedena je javna rasprava i usvajanjem prijedloga statutarne odluke, dobili smo gradske simbole", izjavio je Igor Radojičić, gradonačelnik sinoć nakon usvanja ove odluke.

Nakon javne rasprave, usvojeni grb je neznatno izmijenjen u odnosu na prethodno predloženo rješenje. Mali grb je ostao u formi kako je prvobitno i predložio autor grba heraldičar Dragomir Acović, a razlike se odnose na srednji i veliki grb.

Kako je obrazloženo iz Gradske uprave Banja Luke sa srednjeg grba s bedemske krune uklonjena je fasada Banskog dvora koja se nalazila u prethodno usvojenom nacrtu odluke. Na velikom grbu uklonjen je lik jazavca u pozadini Petra Kočića, a iz postamenta brisana je lenta i naziv grada. Uneseno je lišće lipe, ukombinirano s listom kestena.

"Osnov štita, koji je glavni sadržaj grba, čini trobojka: crveno, plavo i bijelo polje odozgo na dolje, a na njima stilizirana tvrđava Kastel, Vrbas i vrhovi karakterističnih dajak čamaca. Dva čuvara štita su dvije historijske ličnosti iz bliske historije Banje Luke – Petar Kočić koji simbolizira kulturno-duhovnu stranu i ban Milosavljević, kao graditelj i vojnik", stoji u opisu grba Banja Luke.

Prethodni grb Banje Luke odlukom Ustavnog suda RS-a 2013. godine ocijenjen je kao neustavan.

 

(Izvor: Radiosarajevo)

Tagovi
Objavio: Pet, 21/07/2017 - 10:06

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top