Banjalučka Klinika za psihijatriju: Institucija koju je nemoguće renovirati

Slike iz Pazarića izavale su burne reakcije građana i institucija. Još više je odjeknula izjava ombudsmena da je u svim psihijatrisjkim ustanovama u Bosni i Hercegovini isto. Jedna od zdravstvenih ustanova ovog tipa, koju je nemoguće renovirati, već se mora ispočetka graditi je banjalučka Klinika za pshijiatriju. U kakvim uslovima je hospitalizovano stotinu pacijenata provjerila je naša ekipa.

Klinika za psihijatriju smješetna je u barakama izgrađenim poslije zemljotresa 1969. godine. Svakodnevni su problemi sa lošom izolacijom, prokišnajvanjem, starom stolarijom, namještajem, pa i nedostatkom novih posteljina. Sve to se našlo u izvještaju ombudsmena za ljudska prava, koji navodi da situacija u Pazariću nije izolovan slučaj.

"Nije to stanje samo u Pazariću, to je stanje i u drugim ustanovama. Ja bih volio da organiujemo konferenciju i odem u Psihijatrijsku kliniku u Banjaluci", kazao je Ljubinko Mitrović, ombudsmen za ljudska prava BiH.

Ombudsmen navodi da ova ustanova funkcioniše zahvaljujući entuzijazmu zaposlenih. Da su smještajni uslovi loši, ne negira ni načelnica Klinike, ali i navodi da osoblje radi sve da se to ublaži.

"Mi se trudimo da to bude čisto, redovno imamo nabavku ogreva, tako da evo i sami se vidite, pacijentima nije hladno, ponekad se desi da imamo problem sa posteljinom ali i to nije neki veliki problem, u principu se to održava koliko može u ovakvim smještajnim kapacitetima", ističe Nera Zlivak Radulović, načelnica Klinike za psihijatriju UKC RS.

Kapacitet klinike je 100 kreveta, podijeljenih na pet odjeljenja i o pacijentima brine 18 ljekara specijalista, osam psihologa, tri socijalna radnika, 66 medicinskih tehničara, te pomoćno osoblje. U urgentnom odjeljenju se primaju pacijenti sa najvišim stepenom pshiomotorne uznemirenosti, i ovdje se primjenjuje fiksacija. Cilj je da se to uradi stručno i što je moguće humanije, tvrdi načelnica.

"Sada postoje vezalice koje su izgrađene od elastičnog materijala koji se neurezuje u kožu pacijentima, a mi provjeravamo da vezalice ne budu zategnute, redovno se mjeri puls pacijentima, temperatura, provjerava se da li pacijent ima potrebu za fiziološkim funkcijama i gledamo da to bude što kraće", kaže Nera Zilvak Radulović, načelnica Klinike za psihijatriju UKC RS.

Da bi se izbjegla ili svela na minimum fiksacija pacijenta potrebna je soba za izolaciju sa mekanim materijalima. Uplanirana je izgradnjom nove klinike, čija bi gradnja kroz projekat Mentalnog zdravlja BiH trebala početi sljedeće godine.