Banjalučki sudija ostaje suspendovan

asd
Nebojša Pejović je privremeno udaljen od vršenja dužnosti sudije Osnovnog suda u Banjoj Luci nakon što je Okružni sud protiv njega potvrdio optužnicu za korupciju

Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) produžila je mjeru kojom je Nebojša Pejović privremeno udaljen od vršenja dužnosti sudije Osnovnog suda u Banjoj Luci nakon što je Okružni sud u ovom gradu protiv njega potvrdio optužnicu koja ga tereti za kršenje zakona od sudije i trgovinu uticajem, potvrdili su iz Ureda disciplinskog tužioca.

KORIST ZA ADVOKATA

Kako su za Birn pojasnili iz Ureda, Komisija VSTV-a je još u aprilu 2020. privremeno udaljila Pejovića od vršenja dužnosti sudije Osnovnog suda u Banjoj Luci do okončanja krivične istrage po naredbi o provođenju istrage Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske.
- Nakon što je podignuta optužnica, Ured disciplinskog tužioca je Prvostepenoj disciplinskoj komisiji VSTV-a podnio zahtjev za produženje privremenog udaljenja od vršenja dužnosti, te je Komisija donijela odluku kojom je produžila udaljenje do okončanja krivičnog postupka, naveli su u Uredu disciplinskog tužioca.

Komisija je donijela odluku kojom je produžila udaljenje do okončanja krivičnog postupka, naveli su u Uredu disciplinskog tužioca VSTV-a

Pejovića optužnica tereti da je u decembru 2019. godine, postupajući kao sudija u izvršnom postupku pred Osnovnim sudom u Banjoj Luci, na ročištu održanom radi prodaje nekretnina koje su bile predmet izvršenja, kako bi u javnom nadmetanju pribavio korist ponuđaču, advokatu S. V, spriječio ostala četiri ponuđača da učestvuju, uz obrazloženje da nisu uplatili obezbjeđenje za sve nekretnine koje se prodaju, iako su uplatili maksimalni iznos obezbjeđenja od 10.000 KM za učešće u javnom nadmetanju.
Nakon otvaranja javnog nadmetanja, kako stoji u optužnici, sudija Pejović je ponudio na prodaju zajedno sve navedene nekretnine za 283.400 KM, odnosno za jednu polovinu njihove procijenjene vrijednosti u izvršnom postupku, ne dozvoljavajući tom prilikom pojedinačnu prodaju nekretnina i uključivanje u nadmetanje ostalih ponuđača.

1.000 EURA

Na teret je Pejoviću stavljeno, piše Birn, i da je od oštećenog S. H. zatražio i primio 1.000 eura kako bi iskoristio svoj uticaj i garantovao zaštitu i povoljan ishod postupka za privredno društvo u vlasništvu oštećenog u sudskim postupcima koji mogu proizaći nakon što je Okružni privredni sud u Banjoj Luci donio zaključak koji ne ide u prilog ovom privrednom društvu, a koji se odnosi na zahtjev za upis u sudski registar.