Banovićki rudari sišli u jamu nakon požara, osposobljavaju okno za pokretanje proizvodnje

.

Rudari Rudnika mrkog uglja u Banovićima sišli su u jamu Omazići, koju je prije nešto više od mjesec i po zahvatio požar. Vatra je u potpunosti ugašena, a sada su svi poslovi usmjereni na osposobljavanje okna i uspostavu proizvodnje.

Požar većih razmjera je koncem marta zahvatio jamu Omazići, koja pripada Rudniku mrkog uglja u Banovićima, a nakon nešto više od mjesec i po stvorili su se uslovi za nesmetan ulazak u rudarsko okno.

Direktor banovićkog rudnika Fadil Kudumović, vatra je u potpunosti ugašena, a sada se radi na osposobljavanju jame za pokretanje proizvodnje.

"Grupe rudara se vraćaju u jamu, a danas smo obišli kompletan hodnik u kojem je izbio požar. Trenutno je u toku čišćenje prostorija u kojima je došlo do obrušavanja, a nakon toga idemo u zapjenjavanje još jedne prostorije. Iduće sedmice planirano je ispumpavanje vode iz podzemne eksploatacije i taj proces će trajati desetak dana", kazao nam je Kudumović.

Nadležni inspektori sutra bi trebali sići u jamu kako bi detaljno izvršili analizu stanja na terenu, a Kudumović nam kaže da je za sada utvrđeno da široko mehanizovano čelo i energetski voz nisu oštećeni, s obzirom na to da do njih vatra, ali ni voda nisu došli.

"Stanje u jami je bolje u odnosu na ono što smo očekivali. Bliže informacije o nastaloj šteti ćemo imati nakon analize stanja, ali mogu reći da smo veoma optimistični i može se očekivati da će proizvodnja biti veoma brzo uspostavljena", dodao je Kudumović, istaknuvši da o svim aktivnostima koje žele provoditi prvenstveno obavještavaju federalnog rudarskog inspektora.

Predstavnici Vlade Federacije BiH i članovi uprave rudnika koncem aprila održali su zajednički sastanak na kojem je poručeno da se neće dozvoliti urušavanje jednog od najznačajnijih rudnika, kao i da će svi rudari ostati na svojim mjestima.

Jedan od načina pomoći banovićkom rudniku je i saradnja s Elektroprivredom BiH, koja bi, prema prijedlogu, eventualno kupila 130 tona uglja koje postoje na depou.

Kako nam je potvrdio Kudumović, sastanak o toj temi s predstavnicima Elektroprivrede BiH će biti održan sutra, a ukoliko se uspostavi dogovor, Rudnik mrkog uglja u Banovićima dobio bi znatnu finansijsku pomoć.

Jama Omazići u podzemnoj eksploataciji dnevno je proizvodila između jedne i po i dvije hiljade tona uglja, što košta između 150 i 200 hiljada maraka. Te gubitke rudnik nastoji nadoknaditi iskopavanjem uglja na površinskoj eksploataciji.